Het is ook gekend onder volgende benamingen : baking soda, kooksoda, baksoda, natriumbicarbonaat en zuiveringszout. Het is niet giftig en wordt als maagzout gebruikt. Het heeft dezelfde werking als soda maar is beter geschikt voor kwetsbare oppervlakten.
Als er te veel natriumbicarbonaat wordt toegediend, kan de zuurgraad van het lichaam te hoog worden. Dit kan leiden tot onder meer vermoeidheid en misselijkheid. In extreme gevallen komen vermindering van bewustzijn en zelfs coma's voor.
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
Bijwerkingen. Gemeld is: metabole alkalose, met name bij hoge dosering en met name bij patiënten met een gestoorde nierfunctie of hypocalciëmie; deze kan gepaard gaan met een verhoogde spiertonus, spierspasmen en tetanie. Hypokaliëmie, hypernatriëmie. In hoge dosering: cardiale depressie met verlaagde calciumspiegels.
Wat is Baking Soda
Baking Soda is geen gewone soda zoals wij die kennen. Je kunt het niet bij het bakken gebruiken en dus niet eten. Het is ook geen bakpoeder. Baking soda wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel (een ingrediënt van bakpoeder), stabilisator en als zuurteregelaar.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Baking soda zorgt ervoor dat uw baksels beter rijzen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder, omdat baking soda wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals azijn, karnemelk of citroensap, koolstofdioxide produceert waardoor uw baksel luchtig wordt.
Je lichaam ontzuren met de wonderbaarlijke geneeskracht van zuiveringszout met citroensap. Je lichaam ontzuren biedt veel gezondheidsvoordelen. De combinatie van citroensap en zuiveringszout is een bijzonder krachtig middel om het lichaam te alkaliseren.
Zuiveringszout werkt reinigend en bijna eerder ontsmettend. Daarmee zet het aan tot het kalmeren van de huid. Zuiveringszout heeft een pH van 7 tot 8. Uitwendig gebruik van zuiveringszout werkt naast zuiverend en ontsmettend ook basisch en uitdrogend.
Zuiveringszout bindt maagzuur. Dit maakt de maaginhoud minder zuur. Alginezuur vormt een beschermende laag bovenop de maaginhoud. Hierdoor kan maagzuur minder makkelijk de slokdarm instromen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in bakpoeder. Andersom geldt dat voor elke theelepel bakpoeder, je 1/3 theelepel baking soda moet gebruiken.
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Het meest intrigerende is echter dat meerdere studies hebben aangetoond dat het innemen van natriumbicarbonaat, dat door het lichaam wordt omgezet in bicarbonaat, de progressie van chronische nierziekte vertraagt door verzuring tegen te gaan.
Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Over het algemeen is de stelregel voor het gebruik van bicarbonaat in geval van gezondheidsklachten en ontzuren: 3 weken gebruiken 1 week niet. Mensen met ernstige nierproblemen dienen eerst met hun huisarts te overleggen.