Problemen zoals een lekkende kraan of een verstopte afvoer behoren niet tot verborgen gebreken.
Wat is een verborgen gebrek? Ontdekt u na de overdracht een gebrek aan het door u gekochte huis dat u nog niet had gezien? Bijvoorbeeld lekkage, krimpscheuren of slechte fundamenten? Als de verkoper hierover niets heeft verteld, kan dit een verborgen gebrek zijn waarvoor hij aansprakelijk is.
Als koper dient u dus zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Komt een daklekkage of een rottend dak daaruit niet naar voren, dan is dit inderdaad een verborgen gebrek.
(Gezondheids)problemen door lekkage
De aansprakelijkheid hangt grotendeels af van de ernst van de lekkage. Een daklekkage zorgt er al gauw voor dat er niet normaal in een huis kan worden gewoond. Net als veel andere verborgen gebreken kan lekkage voor behoorlijk wat (gezondheids)problemen zorgen.
Is lekkage een verborgen gebrek? Als de lekkage niet gemeld is bij de koper van het huis en als de koper het ook zelf niet heeft kunnen ontdekken bij goed onderzoek, dan is er sprake van een verborgen gebrek. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoper automatisch aansprakelijk is.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties.Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Heb je de test op lekken gedaan, maar kan je geen lek vinden?Misschien heb je een verborgen lek.Dat kan een lek in de grond of in de muur zijn, of een kapot toestel. Voor alle soorten lekken neem je best contact op met een loodgieter of een lekdetectiefirma.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Waterschade bij lekkage ontstaan vaak door een breuk of verstopping in een leiding, het springen van een leiding door de vorst of een plotseling optredend defect. Vaak is het ook het gevolg van hevige regenval. Schade als gevolg van een lekkage wordt gedekt onder de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
Uit genoemd wetsartikel volgt dat een melding van het gebrek aan verkoper in ieder geval op tijd is als dit plaatsvindt binnen binnen 2 maanden nadat het gebrek is ontdekt of had kunnen worden ontdekt. Wij adviseren kopers daarom bij voorkeur binnen 2 maanden te reclameren bij verkoper in geval van een gebrek.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Verborgen gebreken zijn gebreken die je pas ontdekt na aankoop van de woning. Het moet gaan om gebreken die je zelf niet had kunnen opmerken en die de verkoper ook niet heeft gemeld. Bijvoorbeeld, als er een grote scheur in de muur zit, had je dit wel kunnen zien toen je de woning ging bezichtigen.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Onder lichte verborgen gebreken verstaat men gebreken die op het ogenblik van de oplevering in de kiem aanwezig waren, doch die op dat eigenste moment “door een normaal en voorzichtig koper” niet helemaal naspeurbaar waren.
Als een geleverd huis niet geschikt is voor normaal gebruik, dan is de verkoper in principe aansprakelijk voor de gebreken die dat normaal gebruik verhinderen. De wet maakt echter een uitzondering voor gebreken die bij een koper bekend waren of bekend hadden kunnen zijn.
18 lid 3 geeft als definitie van een ernstig gebrek: Een gebrek is slechts als ernstig gebrek aan te merken “indien het de hechtheid van de constructie of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning ongeschikt maakt voor zijn bestemming”.
Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Ook schade die ontstaat door een forse regenbui wordt gedekt.
De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in het huis.De opstalverzekering dekt de schade door lekkage aan het huis zelf. Het maakt wel een groot verschil hoe lekkage veroorzaakt is. Bij een lekkage veroorzaakt door achterstallig onderhoud zal de woonverzekeraar niets uitkeren.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Verborgen gebreken zijn gebreken die zich na de koop openbaren of na de koop zichtbaar worden, terwijl deze daaraan voorafgaand dat niet waren.
Een zichtbaar gebrek is, zoals het woord al doet vermoeden, een gebrek dat meteen waarneembaar is. Het is het gebrek dat kan worden ontdekt door een koper na een aandachtig, maar normaal onderzoek te voeren. Dakpannen die van het dak zijn gewaaid of een deurklink die loshangt zijn met andere woorden zichtbare gebreken.
Wat zijn verborgen gebreken? Vaak zijn gebreken aan de woning duidelijk zichtbaar. Denk hierbij aan rotte kozijnen. Dit kun je tijdens de bezichtiging duidelijk zien.
Zo ja, meld het probleem dan bij het waterbedrijf. Zo niet, dan bevindt het probleem zich binnenshuis en kun je het beste een loodgieter inschakelen. Het waterbedrijf is verantwoordelijk voor de leidingen buitenshuis tot aan de hoofdkraanopstelling en de watermeter in je huis.
Ieder waterbedrijf is verantwoordelijk voor het leveren van betrouwbaar drinkwater tot aan de hoofdkraan, ook wel de hoofdafsluiter genoemd. Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar.
Heb je een lek in je woning? Herstel het dan zo snel mogelijk of bel een loodgieter. Indien het lek niet onmiddellijk hersteld kan worden, koppel het defecte gedeelte af of draai de hoofdkraan dicht wanneer je geen water nodig hebt.