Dat je nooit te veel wasmiddel kunt gebruiken bij het wassen, is om verschillende redenen een belangrijke misvatting. Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen.
Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan. Hierdoor gaat de machine stinken.
Let op de hoeveelheid was
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid.
Goed doseren is belangrijk als je het milieu wilt sparen. Dan zijn er minder grondstoffen nodig voor wasmiddelen en spoelt er minder wasmiddel in het riool. Bovendien spaart elk pak waspoeder dat jij niet koopt, verpakkingsmateriaal uit.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade.
Een kapotte of verstopte niveauschakelaar kan ervoor zorgen dat er geen melding komt om de waterinlaat te stoppen. Hierdoor kan de machine overstromen.
Schuim wordt gevormd doordat detergentmoleculen zich verzamelen op het oppervlak van water. Je kan die moleculen daar wegkrijgen door er een solvent bij te gieten, zoals aceton of alcohol.
Als uw wasmachine overmatig begint te schuimen, is een truc om het schuim te verminderen het aanbrengen van wasverzachter in de wasmiddellade vlak voor de volgende spoeling. Als je niet weet wanneer de volgende spoeling is, zorg er dan voor dat je alleen wasverzachter gebruikt als er water in de machine zit.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel.
Zorg ervoor dat u de juiste dosering gebruikt. In het algemeen heeft een frontlader 35 ml wasmiddel nodig voor een normale vervuilingsgraad en een van zachte tot middelmatige waterhardheid.
Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Gewicht van een standaard was
Weeg je was eens. Sorteer het en weeg wat je normaal als 1 was in de machine stopt. Tel daar ongeveer 2 kg bij op.
Gewoon de nodige hoeveelheid zeep in het bad, en een flinke harde straal er op. Hoe harder de straal, hoe meer schuim. Nadeel is dat je zodra je in bad zit het schuim vrij snel afbreekt. Vooral als je je haar gaat wassen ; dan verdwijnt het badschuim als sneeuw voor de zon.
Hoe harder het kraanwater, hoe meer opgeloste mineralen in het water. Deze mineralen kunnen net als de gassen zorgen voor schuim.
Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt - je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom. Dit schuim spoelt later aan op de stranden, soms in massale hoeveelheden.
Lekkage aan de onderkant van de wasmachine
Een lekkende bodemplaat bij een wasmachine kan duiden op een probleem aan de wasmachine, maar het kan ook zijn dat je teveel zeep hebt gebruikt. Trek bij een lekkende bodemplaat de stekker uit de wasmachine, want water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie.
De meeste wasmachines hebben een waterbeveiliging om veel wateroverlast te voorkomen. Kijk goed waar de lekkage vandaan komt: achter de wasmachine, aan de onderkant van de wasmachine, uit het deurtje, bij de filter of bij de afvoerpijp. En wanneer de wasmachine water lekt: tijdens het spoelen of bij het afpompen.
Dit komt vaak door een verstopping, maar om te weten wat je moet doen, zoek je uit waar deze verstopping zit. Controleer eerst de waterafvoerbuis. Koppel deze los en laat er water doorheen lopen. Loopt het water niet door, dan zit er een verstopping.
Het gebruik van wasmiddel capsules voor het wassen van kleding wordt aangeraden, omdat ze eenvoudig en handig zijn in gebruik. Capsules zorgen ervoor dat je zelf niet hoeft te doseren en niet hoeft te bepalen hoeveel wasmiddel nodig is per wasbeurt.
Als de wasmiddellade vervuild is, kan door het hevelsysteem de wasverzachter direct in de trommel lopen. Wanneer de wasverzachter in het verkeerde vakje van de wasmiddellade wordt gevuld. Als er boven het maximaal vul niveau aan wasverzachter wordt toegevoegd, zal de wasverzachter direct in de trommel lopen.
Zorg dat je altijd wasmiddel in het grote bakje doet want wassen zonder wasmiddel kan resulteren in stinkende was. Je kunt zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel in het linker compartiment doen. Welk type wasmiddel je gebruikt, beïnvloed dus niet welk deel van het laatje je moet kiezen.