Port betaald is een manier om de post te frankeren. In plaats van postzegels te plakken, wordt de post aan het postbedrijf aangeboden voorzien van de gedrukte of gestempelde tekst "Port Betaald". Deze manier van frankeren is uitsluitend toegestaan voor klanten met een zakelijke overeenkomst met het postbedrijf.
Betaling Port Betaald
De Port Betaald stempel is uitsluitend bestemd voor zakelijke klanten van PostNL. Wanneer je jouw poststukken hiermee frankeert, worden de verzendkosten achteraf met je verrekend via je klantnummer. Je ziet de kosten dan terug op je factuur.
Gebruikmaken van het port betaald-logo is gratis.
Frankeerzone • Bedoeld voor PostNL Port Betaald-logo of frankeeraanduiding (zie bijlage 1). Zone van maximaal 74 mm breed en 40 mm hoog in de rechterbovenhoek.
Per post of in persoon bezorgd. Een brief die via de post bezorgd wordt komt via één van de centrale distributiecentra van PostNL (of een andere postbezorger). Aan de hand van een poststempel is inmiddels niet veel meer te achterhalen.
Frankering betekent letterlijk dat de ontvanger vrijgemaakt is van de verplichting om te betalen voor de post, aangezien de afzender al betaald heeft. Het Duitse woord frankieren wordt in 1663 al in deze betekenis gebruikt.
Enveloppen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Of het nou een klein kaartje is of een groot document en is altijd wel een geschikt envelop formaat leverbaar door ons. We adviseren in de basis om een envelop formaat te kiezen die minimaal 5 tot 10 mm groter is dan de kaart, brief of ander drukwerk.
Alle edities en documenten in het Publicatieblad hebben een nummer. Deze nummerreeks staat bekend als het PB-nummer of OJ-nummer, naar de Engelse afkorting van het Official Journal.
We vroegen PostNL voor een reactie om het eens en voor altijd duidelijk te hebben: het betalen van portokosten is niet verplicht. Het gaat namelijk om een verzoek. Wellicht ontvang je nog een betalingsherinnering, maar ook dan ben je niet verplicht de portokosten te betalen.
Bezwaar maken en betalen
Als u de strafport niet wilt betalen, maar u het verzoek ook niet zomaar wilt negeren, dan kunt u bezwaar maken tegen de strafport. Dit kan op de website van PostNL. Hier kunt u overigens ook de strafport betalen, indien u dit wilt.
Als er geen of te weinig postzegels zijn geplakt vraagt PostNL om het ontbrekende bedrag aan zegels plus administratiekosten te betalen. Als de afzender bekend is worden de kosten bij de afzender in rekening gebracht. Als de afzender niet te achterhalen is dan vraagt PostNL aan de ontvanger om te betalen.
Er bestaan voorgefrankeerde enveloppen. Ze zijn te koop in de belangrijkste Postkantoren en in de eShop. U kan ze gebruiken voor nationale gestandaardiseerde zendingen. Ze worden verkocht in verpakkingen van 10 stuks.
Bij PostNL bestel je gemakkelijk en snel postzegels online voor elke gelegenheid. De meeste postzegels zijn ook te koop op het Postkantoor. Of het nu gaat om je dagelijkse post of een unieke, persoonlijke postzegel, PostNL heeft altijd een passende postzegel.
Voor brieven tussen de 20 en 50 gram heb je twee Nederlandse postzegels met een één nodig. Voor brieven tussen de 50 en 100 gram heb je drie Nederlandse postzegels met een één nodig. Voor brieven tussen de 100 en 350 gram heb je vier Nederlandse postzegels met een één nodig.
Het tarief van een postzegel bij een enkelvoudige aankoop zal €1,19 voor Non Prior en €1,89 voor Prior per stuk kosten!
Enveloppen die alleen brieven bevatten, vallen nog onder briefpost, maar wanneer je een voorwerp in een envelop stopt, moet je de envelop aanmelden als pakket.
Partijenpost is een partij met poststukken die van één afzender komt. Denk bijvoorbeeld aan brieven, reclamepost, tijdschriften en brievenbuspakjes. Al deze poststukken worden tegelijk aan PostNL overgedragen. Ook worden ze met dezelfde snelheid bezorgd.
Order invoeren • Log in op Mijn PostNL en kies Nieuwe partij voormelden in de module Partijenpost. Selecteer eventueel uw klantnummer en geef een omschrijving van de partij. Kies het juiste productnummer van Partijenpost Gemengd o.b.v. bezorgsnelheid en sla de ingevoerde partij op.
Postzegels bij verzending naar postbus
Als je een brief stuurt naar een postbusadres, dan is het aantal postzegels dat je moet plakken afhankelijk van het gewicht van de brief. Dit is dezelfde regel als bij het versturen van post naar een gewoon adres in Nederland of het buitenland.
Geen zorg, we bezorgen de post gewoon bij de ontvanger. Staat jouw adres (afzender) op het poststuk? Dan krijg je van ons een kaartje met het verzoek om het tekort aan postzegels te betalen.