De meest voorkomende schulden. Voorbeelden zijn een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een autofinanciering. Ook het krediet op een klantenkaart of creditcard is een lening.
Bij schulden denk je eerder aan een studieschuld, creditcardschuld of persoonlijke lening. De hypotheek valt voor de meeste mensen niet in het rijtje van standaard schulden. Terwijl het ook een lening is, die toch echt terugbetaald moet worden.
Gemeenschappelijke schulden versus eigen schulden
Voorbeelden hiervan zijn de dagelijkse uitgaven voor boodschappen, onderwijskosten voor jullie kinderen, de kosten voor het onderhoud van jullie woning, maar ook bijvoorbeeld een persoonlijke lening.
Nee, het ontvangen van aflossingen van een lening en de rente vallen niet onder inkomen. De Belastingdienst ziet dit ook niet als inkomen. Dat komt omdat je een lening uitleent uit jouw vermogen. Dat vermogen zit fiscaal gezien in Box 3.
Er is geen maximumbedrag verbonden aan een onderhandse lening. Bedenk wel dat je een marktconforme rente moet betalen, dus geld lenen kost ook onderhands geld. Maak daarom een goed financieel plan met verschillende scenario's (goed én slecht).
De nadelen van een lening
Het belangrijkste nadeel van een lening, is dat het altijd geld kost. U betaalt namelijk rente over het bedrag dat u leent. Hoe hoger het rentepercentage van de lening, des te hoger de kosten. Geen enkele lening is gratis: het is belangrijk hier rekening mee te houden.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
Waar heeft u schulden, en hoe groot zijn ze? Vraag het op bij het BKR. Als u niet meer precies weet waar u schulden heeft, kan het Bureau Krediet Registratie u hierbij helpen. U kunt opvragen wat er op uw naam geregistreerd staat.
Wat de invloed van een lening op je hypotheek precies is, bereken je eenvoudig met een rekensommetje. 2% van je totale lening wordt namelijk afgetrokken van de maandlasten die je verantwoord kunt dragen. Heb je dus een schuld van € 15.000, dan is je bestedingsruimte € 300 per maand minder.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Bewuste en onbewuste schuld
Boven bewuste schuld komt voorwaardelijk opzet, na onbewuste schuld komt (niet strafbare) ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bewuste schuld is gedrag waarin iemand de gevolgen van zijn gedrag wel voorzag, maar lichtzinnig meende dat dit wel mee zou vallen.
u langere tijd niet aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen. er meerdere betalingsachterstanden zijn. de betalingsachterstand van de vaste lasten (zoals huur, energie of verzekeringen) meer is dan 2 maanden. er geen eigen geld is om de schuld mee te kunnen aflossen.
Rangorde preferente schuldeisers
Dit zijn bijvoorbeeld een bank of hypotheekhouder. Zij kunnen hun rechten uitoefenen alsof er geen sprake is van een faillissement. Hierna volgen de zogenaamde boedelkosten, die rechtstreeks te maken hebben met het faillissement.
Boedelschulden die voortvloeien uit de wet zijn bijvoorbeeld het salaris van de curator, maar ook het loon van werknemers en huurpenningen van na faillissementsdatum. Boedelschulden die zijn aangegaan door de curator zijn bijvoorbeeld kosten van een ingeschakelde taxateur, accountant of schoonmaakbedrijf.
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers.
Elke lening of schuld kan dus verjaren. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker na een bepaalde tijd wettelijk geen aanspraak meer kan maken op je geld. De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar iedere lening of schuld heeft zelf een eigen verjaringstermijn. Voor een consumptief krediet is dat 5 jaar.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Het is verstandig om niet meer te lenen dan wat je ook nog kunt terugbetalen als je nog maar 70% van je huidige inkomen te besteden hebt. Bekijk de mogelijkheden van geld lenen of sparen: Geld lenen kost geld. Naast dat de lening terugbetaald moet worden, betaal je ook nog een percentage aan rente.
Degene die de lening verstrekt wordt geldschieter genoemd. Dit is vaak een bank. Banken hebben de beschikking over geld dat door anderen bij hen in bewaring gegeven is. Die personen willen daar graag rente over ontvangen.