Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, vergrote pupillen.
Een hersenbloeding kan ontstaan door een door een zwakke plek in de bloedvaten (aneurysma) of misvorming in de bloedvaten (arterioveneuze malformatie, AVM) of door hoge bloeddruk. Maar een bloeding kan ook komen door een ongeval of door een zeldzame bloedziekte.
Enkele mogelijke gevolgen van een hersenkneuzing op de korte termijn: Gehele of gedeeltelijke verlamming. Hoofdpijn en/of duizeligheid. Wazig zien, dubbel zien.
De meest voorkomende oorzaak van hersenbloeding is hoge bloeddruk, omdat die de wand van de kleine bloedvaatjes beschadigt. Andere mogelijke oorzaken zijn overmatig alcoholgebruik, aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten, hersentumoren en bloedverdunnende behandelingen.
Hoe kun je het herkennen? Kenmerkend voor een hersenbloeding is de plotse, zeer hevige en ondraaglijke hoofdpijn. Deze hoofdpijn gaat gepaard met tekenen zoals misselijkheid, braken, lichtschuw en nekstijfheid.
Uit een onderzoek onder inwoners van Copenhagen blijkt dat stress ook een oorzaak kan zijn van een hersenbloeding. Mensen die aangaven veel stress te ervaren, hadden daardoor bijna een twee keer zo hoge kans op een hersenbloeding. Enkele oorzaken van een hersenbloeding: roken.
Herseninfarct: 80% kans op overleving na 1 maand. Hersenbloeding: 60% kans op overleving na 1 maand. Van de overlevenden met een hersenbloeding heeft ongeveer 50% nog last van een ernstige invaliditeit.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
Behandelen bloeding ín de hersenen
Aan een bloeding in het hersenweefsel (ICH) is vaak weinig te doen. Het is afwachten tot de bloeding stopt. Wel is het direct nodig om te stoppen met gebruik van bloedverdunners, om de bloeding gemakkelijker te laten stoppen. Je krijgt bloeddrukverlagers als je bloeddruk te hoog is.
Bij een hersenbloeding kan er plotseling zeer ernstige hoofdpijn ontstaan. De pijn is zo heftig dat duidelijk is dat medische hulp dringend nodig is. Je kunt ook een epileptische aanval (toeval) krijgen. Verder kun je misselijk zijn of niet goed aanspreekbaar.
De FAST-test is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen. FAST staat voor: Face, Arm, Speech en Time en kan worden vertaald naar 'GAST': Gezicht, Arm, Spraak en Tijd. Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.
Symptomen van een bloeding
Het belangrijkste symptoom van een uitwendige bloeding is bloedverlies. Daarnaast is er ook vaak sprake van pijn. Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn.
Bel de huisarts na een harde val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u of uw kind is. Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind: bewusteloos wordt.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Een flinke klap op het hoofd na een val uit het klimrek of je hoofd stoten tegen de deurpost. Pijnlijk, maar gelukkig is het niet altijd foute boel. Het is wel fijn als je de signalen van hoofdletsel herkent en weet wat je dan moet doen.
Het langetermijngeheugen kan niet vol raken. Door hersenletsel of andere hersenziektes kan het wel worden aangetast.
Kun je een hersenbloeding voorkomen? De allerbelangrijkste risicofactor voor hersenbloedingen is een hoge bloeddruk. Aan die risicofactor kan je vaak zelf wel wat doen, met name door niet te veel zout gebruiken en soms ook door medicijnen.
Ruim 80% van een beroerte is een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.