Nadat je onder de zonnebank bent gegaan, is het verstandig om een lauwwarme douche te nemen. Douche niet te heet! Zodoende kan je huid rustig herstellen, terwijl je ook alle viezigheid van je af kunt spoelen.
Let op: Mocht je een crème hebben gebruikt met een bronzer dan is het raadzaam 4-5 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor u nog bruiner wordt. Ga je wel direct douchen dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van het zonnen!
De bruine kleur die je krijgt van het zonnen onder de zonnebank ontstaat immers in de huid, en niet op de huid. Het is daarom onmogelijk om je bruine kleurtje er af te schrobben onder de douche. Integendeel zelfs, indien je een douche na de zonnebank neemt, dan komt de bruine kleur zelfs nog meer tot zijn recht.
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Mag ik na het zonnen nog in de natuurlijke zon gaan liggen? Nee, de combinatie van zonnebank en natuurlijke zon op dezelfde dag is niet aan te bevelen. Je bruiningssessie is afgestemd op de hoeveelheid licht die je op een dag aan kunt.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
Nadat je onder de zonnebank bent gegaan, is het verstandig om een lauwwarme douche te nemen. Douche niet te heet! Zodoende kan je huid rustig herstellen, terwijl je ook alle viezigheid van je af kunt spoelen.
Neem je telefoon dus niet mee onder de zonnebank. Je kunt gelukkig wel andere dingen doen. Luister bijvoorbeeld naar de muziek van de zonnestudio zelf. De nieuwste zonnebanken beschikken over bluetooth waar je ook muziek op af kan spelen.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Scheren na het zonnen kan ook gewoon. Houd er dan wel rekening mee dat je misschien iets van je bruine tint wegscheert, waar je net zo hard voor hebt gewerkt. Als je toch iets té lang in de zon hebt gelegen en een beetje verbrand bent, is het wel verstandig je huid wat rust te geven.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
Gebruik van sterke zonnebanken, zeker wanneer je net begint met zonnen, geeft je een groter risico op zonnebrand en dus huidkanker. Zonnebrandcrème op zich kan zelfs voor een toename op huidkankerrisico zorgen, omdat je veel langer in de zon blijft dan je zonder zonnebrandcrème zou doen.
De zonnebankbrilletjes laten geen UVA licht door, waardoor u veilig kunt bruinen onder de zonnebank of in de zonnestudio's. Een uv zonnebank brilletje beschermt je ogen tegen het UVA licht. Het is sterk aan te raden tijdens het zonnebanken er een te dragen.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Personen met een lichaamsgewicht van meer dan 135 kg mogen het apparaat niet gebruiken. De ligbank kan anders breken en letsel veroorzaken.
Het licht van zon en zonnebanken helemaal verbieden, zou echter betekenen dat zij ook belangrijk positieve effecten (bijv. ondersteuning van vitamine –D3-synthese) moeten missen. Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie.
Wanneer je 1x per week komt zonnen behoud je ongeveer de kleur die je de week ervoor hebt opgebouwd. Wanneer je dus een ondergrond of extra kleur wilt opbouwen zal je even vaker moeten zonnen dan 1x per week. In geval van verantwoord "een kuur" volgen mag je ongeveer 10x in 3 weken komen zonnen.
Bouw je kleurtje op
Je huid moet wennen aan zonlicht. Daarom begin je vaak met een instap zonnebank en een korte zontijd. Langzaam aan bouw je dit op. Als je dit verstandig doet, krijg je een mooi kleurtje die veel langer zichtbaar is!
Let op: Mocht je een crème hebben gebruikt met een delayed bronzer dan is het raadzaam 4-8 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor je nog bruiner wordt. Douch je wel direct dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van de zonsessie.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Bruiningsversneller. Als je een dagcrème gebruikt kan je dit er beter afwassen voordat je gaat zonnen. Anders zal het resultaat helaas niet naar behoren zijn. Wij merken dat mensen vaak denken dat een bruiningsversneller ervoor zorgt dat je sneller zal verbranden en dat dit dus schadelijk is voor de huid.