De EBIT is gelijk aan het bedrijfsresultaat na afschrijvingen. Het bedrijfsresultaat bestaat uit omzet minus de kosten die gemaakt zijn om de omzet te kunnen realiseren, zoals de inkoopkosten, personeelskosten, afschrijvingskosten en de overige bedrijfskosten.
De EBIT (Engels: earnings before interest and tax) is een maatstaf voor de operationele inkomsten van een onderneming voor aftrek van rente (interest) en belasting (tax). Het wordt gedefinieerd als de omzet minus de kosten van gewone bedrijfsuitoefening, exclusief financiële baten en lasten en belastingen.
EBIT = winst – belasting – financiële kosten.
EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes, of in het Nederlands Inkomsten vóór interesten en belastingen. EBITDA gaat nog iets verder en neemt er Depreciation and Amortization bij. In het Nederlands voluit (Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) .
EBIT is een afkorting van Earnings before interest and taxes. De Nederlandse betekenis van EBIT is inkomsten voor aftrek van rente en belastingen. In feite is het een manier om de operationele winst of het verlies vóór aftrektrekposten te bepalen.
Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.
Een EBIT-marge tussen de 10 en 15 procent wordt over het algemeen beschouwd als een goede waarde. Een EBIT-marge tussen de 3 en 9 procent wordt overigens nog wel gezien als solide, terwijl je onderneming met een EBIT-marge onder de 3 procent niet erg winstgevend is.
EBITDA is een afkorting voor Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation. Vertaalt in het Nederlands betekent dit dus Winst voor aftrek van Rente, Belastingen, Afschrijvingen en Afboekingen.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering. Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog. Uiteraard is dit geen harde richtlijn omdat sectoren verschillend zijn.
De nettowinst is de brutowinst min de bedrijfskosten. Oftewel de nettowinst is het geld dat overblijft nadat alle kosten van een onderneming zijn betaald. Dit kan erg complex worden bij grote bedrijven, omdat de boekhouder precies moet aangeven waar al het geld vandaan komt.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
Door te sturen op een EBITDA voorkomt de instelling dat zij in de knel komt met haar bancaire convenanten. Voorafgaand aan het verkrijgen van financiering laten zorginstellingen in de financiële prognose veelal een stijging van de EBITDA zien om het investeringsprogramma te kunnen realiseren.
Een onderneming die de maatstaf EBITDA gebruikt, kijkt naar het resultaat voor interestkosten, belastingen, afschrijvingskosten op vaste activa en amortisatie (lees: afschrijving) op immateriële vaste activa, zoals goodwill. Afschrijvingskosten en amortisatie zijn geen uitgaven voor de onderneming.
Om het volledige zelffinancieringsvermogen van investeringen te meten, moet de brutobedrijfswinst worden genomen, waarvan voorzieningen voor risico en afschrijvingen worden afgetrokken , een boekhoudkundige term die de op jaarbasis van deze investeringen aangeeft.
EBITDA is een maatstaf voor de economische potentie van een bedrijf. Het is een benadering zoals de cashflow, maar dan uitgebreider. Het gaat om de stroom inkomsten die ter beschikking komt om aan de rente, de herinvestering en de beloning van het eigen vermogen te voldoen.
In zekere zin is EBITDA een verdergaande vorm van het bedrijfsresultaat, aangezien je het kan zien als het bedrijfsresultaat zónder afschrijvingen en waardeverminderingen. Het bedrijfsresultaat kan je dus ook zien als de ´EBIT´.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
U kunt uw cashflow berekenen per periode of per project. De formule daarvoor is simpel: Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom.
EBITDA en bedrijfswaarde
Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf. Hoewel het een indicatie van de waarde op een bepaald moment is, geeft het goed weer hoe een bedrijf ervoor staat.
Netto kas
Ter bepaling van de netto kaspositie van een onderneming, wordt de netto bedrijfskapitaal-behoefte in mindering gebracht van het netto bedrijfskapitaal.
De brutomarge is een verhouding die meet hoe winstgevend uw bedrijf is. Het vertegenwoordigt het percentage van de totale verkoopopbrengsten dat uw bedrijf behoudt na het maken van de directe kosten die verband houden met de productie van de verkochte goederen en diensten.
Omzet is de term voor alle inkomsten van een bedrijf in een bepaalde periode. De hoogte is afhankelijk van het aantal verkochte producten en diensten (afzet) en de bijbehorende verkoopprijs.
Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag wat u daadwerkelijk te besteden heeft, uw nettowinst.