Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Verwarm je oven voor op 150 à 175 graden, en steek je natte stokbrood ongeveer zeven minuten in de oven. 3. Kijk toe hoe de warmte het water in stoom verandert, en er tegelijkertijd voor zorgt dat je opnieuw een stokbrood hebt dat zacht is aan de binnenkant, en krokant langs de buitenkant. Smakelijk!
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Tips voor een heerlijk stokbrood
Zet een bakje of ovenschaal met water op de bodem van je oven. Zo zorgt de stoom ervoor dat je korst van je brood lekker knapperig wordt. Je merkt het misschien ook als je broodjes afbakt in de oven: wanneer je ze besprenkelt met water worden ze veel knapperiger.
Bewaar het in papier, niet in plastic
Als u brood op het aanrecht bewaart, is de makkelijkste manier om brood vers te houden het in de papieren verpakking te bewaren waarin het geleverd is. Bedek het vervolgens indien nodig met een andere papieren zak om het afgesneden of blootgestelde uiteinde in te wikkelen. Wat u ook doet, weersta de neiging om het in plastic te stoppen.
Wikkel in aluminiumfolie. Voorkom dat je brood uitdroogt door het twee dagen bij kamertemperatuur in aluminiumfolie te wikkelen. De korst kan zachter worden, maar je kunt hem gemakkelijk weer krokant maken in een broodrooster of in de oven.
Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
Wikkel het brood in een vochtige (niet doorweekte) handdoek, leg het op een bakplaat en zet het 5-10 minuten in de oven . In de magnetron: Wikkel het brood in een vochtige (niet doorweekte) handdoek, leg het op een magnetronbestendige schaal en zet het 10 seconden op hoog in de magnetron.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden Celsius. Leg het stokbrood in de mand van de airfryer en bak gedurende 6-8 minuten totdat het brood knapperig en goudbruin is.
U kunt het oude stokbrood ook verwerken in nieuwe gerechten. Zo kunt u er bijvoorbeeld croutons van maken, die lekker in een salade zijn. Of stukjes stokbrood gebruiken voor een broodsalade: de panzanella. Dunne plakjes snijden van het brood en dit roosteren in de oven met verschillende toppings werkt ook goed.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
2. Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden.
Gluten is een eiwit dat ontstaat wanneer je bloem mengt met water.Het geeft brood z'n zachte, elastische structuur. Het ontwikkelt zich door het deeg te kneden en te laten gisten. Loopt hier iets fout, dan gaat het mis met de textuur.
Draai je brood in een vochtige (maar niet kletsnatte) doek, en plaats dat op bakpapier voor 5 à 10 minuten in de oven. Je brood zal er zacht uitkomen. Nog een truc is de microgolfoven gebruiken. Wikkel het harde brood opnieuw in een vochtige doek en verwarm 10 seconden op de hoogste stand.
Het enige wat je moet doen, is het brood bedekken met iets om de warmte binnenin vast te houden. Je kunt het brood in een handdoek wikkelen om het warm te houden. Ook het gebruik van een waspapieren zak of aluminiumfoliepapier is helemaal prima.
Was je oude brood in wat water en doe het dan een paar minuten in een oven van 350°F . Ja, het zal nog steeds oud smaken, maar het zal niet meer keihard zijn, dus je kunt het snijden of scheuren.
Je kunt oud brood natuurlijk niet helemaal weer vers brood maken, maar je komt er wel aardig in de buurt met een papieren handdoek en een magnetron. Spuit de papieren handdoek gewoon in met een flinke hoeveelheid water (je wilt hem vochtig hebben) en wikkel je brood erin, en zet hem 15-20 seconden in de magnetron.
Hoe meer water er in het deeg zit, hoe zachter en luchtiger het brood vaak wordt. Zorg er wel voor dat je het deeg nog goed kunt hanteren, maar het mag aan de plakkerige kant zijn. Een hydratatiepercentage van rond de 65-75% (afhankelijk van het type brood) kan goede resultaten opleveren.
"Je voudrais een stokbrood s'il vous plait"
Pain, baguette, flûte, campagne, zoveel smaken zoveel keuze.
Snijd het overgebleven stokbrood in plakjes van de gewenste dikte. Leg de gesneden plakjes op een ovenrooster en laat ze bruin kleuren. Houd het goed in de gaten, elke oven is anders. Circa 10 minuten.
Wikkel het stokbrood in aluminiumfolie .
Vouw de lange zijden van de folie over het stokbrood en stop de uiteinden van de folie eronder. Knijp de aluminiumfolie dicht zodat deze goed dicht zit. Als u van plan bent om het stokbrood in te vriezen, moet u het stokbrood mogelijk overdwars doormidden snijden voordat u het inpakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het stokbrood met je hand nat. Leg het stokbrood in de oven en bak 7-10 minuten, totdat het brood weer lekker knapperig is.
Stokbrood is versgebakken echt het lekkerst, dan is de korst namelijk heerlijk knapperig. Dit brood wordt snel wat taaier en daarom is het lastig om het goed te bewaren. Net als bij ander brood met een knapperige korst, kun je stokbrood bewaren in een papieren zak, katoenen broodzak of schone theedoek.