Drukke kinderen kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt terwijl ze tegelijkertijd leren te focussen. Voor onzekere kinderen is de sport juist geschikt om zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. Verdiep je goed in de verschillende soorten vechtsporten om uit te vinden welke vorm het beste bij jouw kind past.
Boksen. Boksen zorgt er op meerdere manieren voor dat je zelfvertrouwen verhoogd wordt. Zo is het een intensieve krachtsport, waarmee je zowel een fitter als een sterker lijf werkt. Ook geeft het je het gevoel dat je voor jezelf op kunt komen.
Als je kind erg actief is, zijn teamsporten zoals voetbal, gym en zwemmen goede opties. Kies bijvoorbeeld voor judo (of peuterjudo/tuimelen) om je kind zijn verlegenheid te laten overwinnen. Ook wel eens aan kinderyoga gedacht? Yoga helpt je kind zijn gevoelens te uiten, te concentreren en zelfvertrouwen te kweken.
Bij vechtsporten als aikido, judo, boksen, taekwondo en karate staan samenwerken en omgaan met weerstand en conflict centraal. Deze sporten richten zich op het vergroten van de fysieke en mentale weerbaarheid, het verbeteren van het zelfbeeld, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen en het versterken van sociale vaardigheden.
Verwacht geen wonderen in het begin, want zelfvertrouwen opbouwen gaat langzaam, maar het is zeker de moeite waard. Liefde: geef je kind zo veel mogelijk liefde door het waar nodig te steunen en te helpen. Luisteren: geef je kind aandacht. Luister naar alle verhalen en toon interesse in de dingen die het doet.
Danssport voor jongens en meisjes
Denk hierbij aan streetdance, hiphop of urban. Stijldansen is meer iets voor oudere kids vanaf 12 jaar. Danssport is geschikt zodra het kind controle heeft over zijn motoriek. Gemiddeld zal dit op een leeftijd van 5-6 jaar oud zijn.
Stel realistische maar uitdagende doelen
Geniet daarom ook van de dingen die je al wél kunt. Probeer daarnaast af en toe eens iets te doen wat nét te moeilijk voor je is. Hoe meer ervaring je opdoet met het slagen in uitdagingen, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt.
Onzekerheid bij kinderen, jongeren en pubers is eigenlijk een gevolg van het hebben van een verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Het krijgen van veel liefde en positieve aandacht tijdens de kinderjaren geeft je kind het gevoel de moeite waard te zijn.
Bij karate leren kinderen technieken die bijdragen aan fysieke weerbaarheid, maar weerbaarheid is natuurlijk niet alleen fysiek. Een goede mentale weerbaarheid is van een nog groter belang. Karate is uitermate geschikt om kinderen te leren grenzen te stellen en zelfvertrouwen te geven.
Om te starten met karate is er geen ideale leeftijd. Je kunt met alle leeftijden beginnen aan karate. Of je jong, oud, herstellend of rustig wil beginnen, iedereen kan op elk moment beginnen met het trainen van karate. Ons oudste karatelid is in de zestig en kan prima meekomen.
Judo is een veelvoorkomende keuze voor kinderen, maar dit geldt minder voor vechtsporten als karate, aikido en boksen. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met het feit dat judo in essentie een verdedigingssport is en een andere insteek heeft dan veel van de alternatieven.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Wees happy met jezelf
Vaak voelen verlegen mensen zich niet alleen ongemakkelijk bij andere mensen, maar ook met zichzelf. Dus: ga alleen uit! Het klinkt misschien gek, maar probeer eens alleen uit eten of alleen naar de film te gaan en kijk hoe je je daarbij voelt.
Eenkennigheid komt meestal voor als je kind tussen een en twee jaar oud is. Het is in deze fase heel normaal dat je peuter zich aan je vastklampt. Dat hoort bij de normale ontwikkeling.
Vanaf welke leeftijd kan je kind op judo? Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er al verenigingen die judo aanbieden. Dit wordt ook wel kleuterjudo genoemd. Spelenderwijs wordt geleerd om in evenwicht te blijven en je te houden aan de regels.
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen wel beginnen met lichte spieroefeningen, maar dan zonder hun rug te belasten. Vanaf 15 jaar kunnen kinderen langzamerhand meer aan spiertraining gaan doen, bijvoorbeeld door te gaan fitnessen, klimmen of roeien.
Judo (Japans: 柔道, じゅうどう, jūdō) is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent 'zachte weg (manier)', waarbij het woordje do verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'.
Wat is een weerbaarheidstraining? Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier.