De Label Rouge-kippen zijn Franse kippen gecertificeerd in Klasse A. De kippen worden gehouden op kleine pluimveehouderijen met vrije of onbeperkte uitloop.
Onze Klasse A kipfilet is van de hoogste kwaliteit en wordt zorgvuldig geselecteerd om u de beste smaak en malsheid te garanderen. Elk stuk kipfilet is vers en sappig, perfect voor diverse recepten en maaltijden.
Dijen: Veel fijnproevers en chefs geven de voorkeur aan kippendijen vanwege hun rijkere smaak en malser vlees in vergelijking met de borst. De hogere vetinhoud zorgt voor meer smaak en sappigheid, wat ze ideaal maakt voor stoven, grillen en bakken.
Poule de Bresse: de beste kip ter wereld. De kip heeft zelfs het AOC-zegel. De bressekip wordt gevoerd met tarwe, maïs en karnemelk. Combineer dat met 10m2 leefruimte per kip en er ontstaat uniek zacht kippenvlees.
Nadelen van de Ayam Cemani
Ayam Cemani's zijn het duurste kippenras ter wereld. Afhankelijk van de voorouders van de kip, variëren de prijzen tussen €100 en een verbluffende €2500 per ongesekst kuiken.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitaminen en mineralen.
Onbewerkt wil zeggen: niet gemarineerd, gekruid, gemalen, gepaneerd, gerookt of een andere bewerking. Aan bewerkt kippenvlees zoals kipgehakt mag water worden toegevoegd, bijvoorbeeld om het malser of zwaarder te maken.
De Landjonker-kip van Lidl blijkt het meest vers te zijn en de minste bacteriën te bevatten. De Lidl-kip die afkomstig is van de Duitse slachter Emsland, scoort daarbij het allerbeste. De kipfilets die het relatief goed doen in de test zijn de biologische varianten, die het goed doen in dierenwelzijn en ESBL.
De AH Excellent scharrelkip is een sterk en langzaam groeiend ras dat met liefde wordt groot gebracht door boeren in het Franse 'Pays de Loire'. De AH Biologische kippen kunnen minimaal 8 uur per dag naar buiten en krijgen 100% biologische voeding.
Wij Nederlanders eten vooral kippenborstfilet, kortweg kipfilet genoemd. Dit, terwijl er een veel beter (en goedkoper!) alternatief bestaat: kipdijfilet. Maar dit exporteren we veelal naar het buitenland.
De prijs van het rundvlees verschilt per vleessoort. Zo is de kiloprijs voor luxere vleessoorten, zoals runderbiefstukken rond de € 25,00. In tegenstelling tot de biefstuk, is stoofvlees iets goedkoper. Bij de stoofvleesproducten ligt de prijs rond de € 17,00.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.
Bij vleeskippen
Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn.
De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet. Dat je met kipfilet alle kanten op kan, ontdek je in deze recepten.
Dat concludeerde de Consumentenbond vandaag. De bond testte kipfilet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten. Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse.
Goed nieuws: het verse kippenvlees bij Jumbo is voorzien van minimaal het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Verse kip met het 1 ster Beter Leven keurmerk is afkomstig van circa 120 Nederlandse pluimveehouders, met wie Jumbo een langdurige samenwerking is aangegaan.
Het overgrote deel van onze verse kip komt van Nederlandse boeren.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Onbewerkt mager vlees: Vlees waaraan voorafgaand aan de verkoop geen verdere toevoegingen of bewerkingen zijn gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verdere toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis.
Het vlees van de kippendijfilet is iets vetter en daardoor rijker van smaak dan kipfilet, het is een sappig, smaakvol stukje kippenvlees van gezonde, langzaam groeiende scharrelkippen. Bereidingstip: Grill de dijen in de Airfryer zo blijft het vlees mals maar wordt het toch krokant.
Ze komen van de billen die we bij kippen dijen noemen. Kippendijen zijn bij mijn marktkraam 1 euro de kilo duurder dan kipfilet.