Een goede luchtreiniger fijnstof helpt goed bij het schoonmaken van lucht die verontreinigd is met fijnstof. Uiteraard kan dat alleen binnenshuis. Een luchtreiniger met HEPA filter (dat de kleinste stof deeltjes uit de lucht haalt) in combinatie met een ionisator zijn het meest effectief.
Stof uit de lucht halen met een luchtreiniger
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen.
De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm.Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer.
Reinig luchtkanalen en ventilatiesystemen jaarlijks om stofverspreiding te voorkomen. Gebruik een stofzuiger met een effectief filter. Dweil regelmatig en gebruik vochtige doeken om stof op te nemen. Hang wasgoed buitenshuis op om stof in huis te verminderen.
Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen.
Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel.Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo'n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo'n 23% van het fijnstof uitstoot.
In de longen ontstaat dan bindweefsel waardoor ze minder elastisch worden. Hierdoor nemen ze minder zuurstof op en word je kortademig, ga je hoesten en krijg je pijn op de borst. Deze schade is niet te herstellen.
De signalen van fijnstof inademen zijn vaak vaag: branderige ogen. een geïrriteerde keel. hoesten.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten. Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.
Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie. Al deze aspecten zijn essentieel voor een gezonde slaaphygiëne.
d.w.z. drukte, opschudding, beroering veroorzaken; eene uitdr. die te vergelijken is met het hd. viel oder unnützen Staub aufwirbeln; fr.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Gemiddeld raden wij aan om uw tapijten twee keer per week te stofzuigen om ze in goede conditie te houden. Tapijten verzamelen veel meer vuil en afval dan hardere oppervlakken, en dit kan de vezels beschadigen. Hoe langer u het laat liggen, hoe moeilijker het is om het schoon te maken.
“Gewoon” stof is geen probleem voor gezonde mensen. Als ruimtes echt extreem stoffig zijn en u daar veel tijd doorbrengt, is het mogelijk dat het lichaam dit niet meer goed kan verwerken. Astma of allergieën liggen dan op de loer. Teveel stof kan zulke(long)aandoeningen ook verslechteren.
Stof slaat vaak neer door vochtige dampende lucht zoals tijdens het douchen, dus het is niet vreemd dat het in de loop van de tijd stoffig wordt in de badkamer. Is het veel meer dan je gewend bent? In principe is het zowel stof wat je van buiten aanzuigt als stof wat je in je woning produceert.
Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Waarom ligt er zoveel stof onder het bed? Lopend door het huis verplaatsen we stof via de lucht met ons mee om het uiteindelijk neer te laten dwarrelen op plekken waar niemand komt. Onder het bed in zo'n favoriete plek. Ook kleding die we naast het bed uittrekken en daar op een hoopje achterlaten, zorgt voor veel stof.