Een elektrische step met trapondersteuning mag in Nederland legaal op de openbare weg. Dit omdat je de step ook zonder de ondersteuning kunt gebruiken. Het is hetzelfde principe als een elektrische fiets, die in Nederland ook legaal zijn.
De Veeley V5 is een van de bekendste e-steps die momenteel legaal de openbare weg op mag.
De Kickbike Cruiser heel veel weg van een fiets, maar dan zonder trappers. Deze step van Kickbike valt onder de categorie bijzondere bromfietsen en is goedgekeurd door het RDW. Je kunt met deze elektrische step dus de openbare weg op.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg.
! De Segway Ninebot Max G30E 2 is niet toegestaan op de openbare weg in Nederland!
De StapStep is de eerste en enige elektrische step die in Nederland legaal de openbare weg op mag. De StapStep is een unieke elektrische step die speciaal is ontworpen om legaal en duurzaam te zijn.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
Als je op zoek bent naar de beste elektrische step om lange afstanden mee te rijden, dan is de keuze voor de Ninebot F65i snel gemaakt. Met een actieradius van 65 kilometer brengt de step je overal waar je moet zijn, zonder jezelf zorgen te hoeven maken om met een lege accu te komen staan.
Als uw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag u op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag u op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u.
Het RDW bepaalt welke e-steps een kenteken mogen krijgen, aangezien het RDW de officiële keuringsinstantie is die voor alle voertuigen in Nederland kentekens uitgeeft. De RDW regelgeving bepaalt dan of de elektrische step voldoet aan de technische eisen voordat ze een kenteken vrijgeven.
LEV's die door de RDW zijn aangewezen als bijzondere bromfiets mogen op de openbare weg rijden.
Voorzorgsmaatregelen: De helm wordt sterk aanbevolen omdat hij uw veiligheid kan behouden. Rijden op vlakke wegen wordt aanbevolen. In Nederland is het niet toegestaan op de openbare weg, maar is beperkt tot gebruik in prive eigendommen.
De elektrische step moet minimaal 2 en mag maximaal 4 wielen hebben; De step mag niet harder dan 25 km/u rijden en mag ook niet worden opgevoerd; De step moet zijn voor van rode- en witte reflectoren, of rode- en gele reflectoren. Het is verplicht om verlichting te gebruiken tijdens slecht weer of in het donker.
Bijna alle elektrische stepjes zijn nu verboden op de openbare weg in Nederland. Pas in 2023 komt daar verandering in, maar hobbyisten hebben al een oplossing: ze bouwen e-stepjes om, zodat ze volgens de politie en het ministerie wel de weg op mogen. Bram van Dijk legt het uit en laat zijn e-step ombouwen.
Uitrusting die een e-step met trapondersteuning moet hebben
Een e-step met trapondersteuning heeft: een stuur; verlichting; rode en witte/gele reflectoren.
In Nederland dienen de Segway i2 & x2 SE en de Ninebot by Segway E+ bij gebruik op de openbare weg verzekerd te zijn. Deze producten zijn motorrijtuigen in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).
De G30 kan gezien worden als het beste model in het gamma van Ninebot. Met een actieradius tot 60km kan je hem gebruiken voor de meeste toepassingen zoals woon-werkverkeer maar ook langere ritten zijn geen probleem.
Maximale snelheid tot 25 km/u en 20% klimvermogen. 367Wh accu met hoge capaciteit, 40 km lange levensduur.
Omschrijving. De Ninebot D38E Powered by Segway heeft een actieradius van 38 km en een maximum snelheid van 25 km/u.
Goed om te weten: met de Segway-Ninebot Kickscooter mag je in Nederland niet de openbare weg op. In België mag het tot een snelheid van 25 km/uur.
Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuig waar je op staat als je er op rijdt. Het voertuig valt onder de categorie bijzondere bromfietsen; je mag er dus mee op de openbare weg. Wel gelden er regels voor bijvoorbeeld de snelheid en de leeftijd van de bestuurder.