Nakoming vorderen – via de rechter 'Tenzij uit de wet, uit de aard der verplichting of uit een rechtshandeling anders volgt, wordt hij die jegens een ander verplicht is iets te geven, te doen of na te laten, daartoe door de rechter, op vordering van de gerechtigde, veroordeeld'.
Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen
De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.
Vraag 1: Wat is de wettelijke grondslag voor een vordering tot nakoming? Art. 6:74 BW: iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis verplicht de schuldenaar de schade die de schuldeiser daardoor lijdt te vergoeden, tenzij de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend.
Partijen die een overeenkomst hebben gesloten, zijn bevoegd daarvan nakoming te vorderen van de andere partij. Als de afgesproken prestatie uit de overeenkomst wordt voldaan, is er sprake van nakoming.
Iedere tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst kan leiden tot ontbinding, tenzij het gaat om een geringe tekortkoming die te summier is om ontbinding te rechtvaardigen. Verwijtbaarheid is geen vereiste voor ontbinding van de overeenkomst. Ook als er sprake is van overmacht kan de overeenkomst worden ontbonden.
Ontbind de overeenkomst
Reageert de andere partij ook niet op jouw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kun je de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin je aangeeft de overeenkomst te ontbinden.
Het voldoen aan een verbintenis wordt nakoming genoemd. Deze verbintenis kan zien op een betalingsverplichting of de aan betaling verbonden tegenprestatie.
Een ingebrekestelling is een mededeling aan een schuldenaar dat niet aan een bepaalde verplichting is voldaan met het verzoek om alsnog na te komen. Blijft de nakoming uit binnen de gestelde termijn dan verkeert de schuldenaar in verzuim. Voor het vorderen van nakoming is verzuim geen vereiste.
Bij een overeenkomst moeten beide partijen zich houden aan hun afspraken. Met enige regelmaat worden de afspraken niet nageleefd en zit de ander met schade. Komt één van de partijen zijn/haar verplichting niet (volledig) na?Dan is er sprake van een zogenaamde onjuiste nakoming of een niet-nakoming.
Indienen vordering
Een vordering kan in een faillissement of een surseance van betaling worden ingediend door het formulier op de pagina van het faillissement in te vullen en in te dienen. Een vordering kan ook worden ingediend met een brief of e-mail aan de curator of bewindvoerder.
Een verbintenis gaat teniet door vermenging, wanneer door overgang van de vordering of de schuld de hoedanigheid van schuldeiser en die van schuldenaar zich in één persoon verenigen.
Uit het wettelijk systeem volgt dat voor overdracht van een vordering is vereist: een overeenkomst tussen partijen (de titel);een vervreemder die bevoegd is om de vordering over te dragen; en. levering van de vordering door middel van openbare of stille cessie.
Een vordering moet een opdracht zijn om iets te doen of juist te laten; zij moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Vorderingen die evident niet voldoen aan artikel 5:13 Awb of waaraan onmogelijk kan worden voldaan, kunnen niet leiden tot een medewerkingsplicht.
Je kunt als dienstverlener of verkoper een niet betaald bedrag opeisen. Dit wordt ook wel vorderen genoemd. Vaak wordt een bedrag gevorderd via een zogenoemde openstaande factuur.
Een redelijke termijn is een redelijke termijn, niet standaard 14 dagen of 30 dagen wat vaak wordt gedacht. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs enkele maanden beslaan of slechts een paar uur. Daarnaast moet ook vermeld worden wat er gebeurt als uw wederpartij niet binnen de gestelde termijn alsnog presteert.
Mogelijkheden na het versturen van een ingebrekestelling
Wanneer de andere partij geen gehoor geeft aan de ingebrekestelling, is deze partij in verzuim. Pas dan kunt u juridische maatregelen nemen zoals het ontbinden van de overeenkomst of het eisen van een schadevergoeding.
Een ingebrekestelling is een mededeling aan een wederpartij (zoals een aannemer) dat deze niet de afgesproken prestatie heeft geleverd. En dat u de wederpartij vraagt om – binnen een bepaalde termijn - alsnog de afspraak na te komen.
In een ingebrekestelling moet een redelijke termijn voor nakoming worden gesteld. Oftewel, u moet de andere partij een redelijke termijn geven om alsnog de afspraken uit het contract na te komen. Wat een redelijke termijn voor nakoming is, is per situatie verschillend.
Wanneer iemand zich niet aan de gemaakte afspraken uit een overeenkomst houdt, kunt u hem of haar in gebreke stellen om de overeenkomst te kunnen ontbinden. Dit wil zeggen dat u deze persoon door middel van een schriftelijke aanmaning aanspreekt op zijn gedrag.
Je kunt een ingebrekestelling per post of per e-mail sturen. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat jouw brief ook daadwerkelijk is ontvangen.
De winkelier stuurt de klant een ingebrekestelling, maar vergeet hierbij te vermelden binnen welke termijn de klant moet betalen. De betaling blijft uit. Vijf dagen na het verzenden van de ingebrekestelling start de winkelier een rechtszaak.
Wat doe je bij bewusteloosheid? Bel of laat 112 bellen. Zet je telefoon op de luidspreker. Laat een AED halen als deze beschikbaar is.