Kun je nog redelijk goed steunen op je enkel, dan zijn je enkelbanden waarschijnlijk alleen verrekt. Is het bijna niet mogelijk om te steunen en heb je bijvoorbeeld krukken nodig om te kunnen lopen dan zijn waarschijnlijk je enkelbanden gescheurd.
In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.
Bij gescheurde enkelbanden krijgt u om uw enkel en onderbeen een drukverband, een brace of een spalk. Na ongeveer zes weken is uw enkel weer vrij, maar dan duurt het nóg een week of zes voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt.
Als je je enkel verstuikt, is het slim om je enkel zo snel mogelijk omhoog te leggen. Doe dit door het bijvoorbeeld op een stoel te leggen met een kussen onder je been voor extra verhoging. Als je je enkel omhoog legt, zorg je ervoor dat je enkel minder gaat opzwellen (en je ook minder pijn krijgt, ook prettig).
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
De eerste dagen kan de enkel pijnlijk en gezwollen zijn, het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 tot 4 dagen wordt de pijn meestal minder en kunt u uw voet weer meer belasten. U heeft dan waarschijnlijk geen krukken meer nodig. Na een paar dagen neemt de zwelling af.
Normaal gesproken kunnen mensen met een verstuikte enkel na een tot twee weken weer lopen. Vrijwel iedereen functioneert na zes tot acht weken weer normaal en kan na acht tot twaalf weken weer sporten. Een enkelbandblessure kán chronisch worden. Je enkel blijft dan pijnlijk en instabiel.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
(In)gescheurde enkelband
Het duurt minstens 2 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met speciale tape of een enkelbrace helpen bij het herstel.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Een verzwikking heeft vaak ernstiger gevolgen dan een kneuzing. Nu zit er vocht in het gewricht. Een zwelling in het gewricht geeft door het bewegen meer pijn.
Enkelbanden zijn op de normale röntgenfoto niet aantoonbaar. Om de mogelijke zwelling te laten slinken en de enkel tot rust te laten komen zal er een gipsspalk bij u worden aangelegd.
Doe een stuk tape onder je voet door, plak de tape aan de binnenkant van je enkel 5 centimeter boven het enkelbot. Doe de andere kant van de tape diagonaal over je voet heen, naar de binnenkant van je enkel. Nu hetzelfde maar dan de andere kant op. Plak ten slotte nog een stuk tape onder de onderkant van de voet door.
Een enkelverzwikking of –verstuiking is een overrekking van de buitenste enkelbanden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in drie gradaties. Bij graad 1 is er sprake van overrekking in hooguit één band, bij graad 2 heb je het over een scheurtje en bij graad 3 is een band echt losgescheurd.
Hoe herken je een kneuzing? De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan.
Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras. Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.
Bij een verstuiking of verzwikking van de enkel klapt uw voet plotseling om, meestal naar binnen. De band aan de buitenkant van uw enkel, de enkelband, komt onder spanning te staan en rekt uit en/of scheurt in. Er ontstaan hierbij kleine scheurtjes in de enkelband en er scheuren ook wat bloedvaatjes.
Koel de enkel direct +/- 15 minuten en daarna regelmatig de eerste 24-48 uur met koud stromend water of ijs (let op: ijs niet direct op de huid). Om zwelling verder te voorkomen kun je de enkel inzwachtelen met elastisch drukverband.
Bij een verzwikking is de enkel is een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn, daarna kan hij weer volledig worden gebruikt. Verstuiken doet vaak meer pijn doordat de enkelbanden zijn verrekt of beschadigd.
Begin met de watten en de zwachtel aan de zijde van kleine teen op de wreef van de voet. Probeer de voet bij aanleggen zo veel mogelijk in een stand van 90 graden te zwachtelen. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Bij aanleggen van het drukverband moet u “achtjes draaien”.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Het duurt minimaal drie maanden voordat u uw enkel normaal en pijnvrij kunt gebruiken. Soms kan fysiotherapie nodig zijn. Pijn of een trekkend gevoel op de plaats van de breuk is meestal niet verontrustend. De spieren en de rest van het weefsel in het been is ook aangedaan en herstelt zich.