Ons reukorgaan helpt ons aan allerlei belangrijke informatie. Als eten bedorven is of er iets in brand staat, kunnen we ruiken dat er iets niet in de haak is. Zo waarschuwt onze neus ons voor gevaar bij twee vitale bezigheden: eten en ademen. Ook bij het selecteren van een geliefde helpt onze reukzin ons op weg.
Minder goed proeven komt vaak doordat u minder goed ruikt. Mensen proeven namelijk vooral door te ruiken. Geuren van wat we eten en drinken gaan door onze neus. Daar ruiken we ze en zo kunnen we veel verschillende smaken proeven.
Natuurlijke geuren kunnen dus herinneringen naar boven halen en zo ook een prettig gevoel geven en/of een gevoel van opgewekt zijn en blijdschap. Zo kunnen dus frisse geuren als citrus, dennen en pepermunt de vermoeide mens opmonteren, terwijl anderen juist meer rust zullen vinden bij deze geuren.
McGann bundelde het afgelopen jaar verschillende onderzoeken op het gebied van ons reukvermogen en concludeert dat mensen net zo goed kunnen ruiken als speurhonden en knaagdieren. Dat mensen minder goed ruiken dan andere zoogdieren is een hardnekkig misverstand.
Sociale gevolgen van anosmie
In sommige gevallen kan reukverlies gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je de aanwezigheid van gas of rook niet ruikt. Je hebt niet alleen reuk- maar ook smaakverlies als je last hebt van anosmie. De reuk is namelijk essentieel voor het bepalen van de smaak van voedsel.
Het reukepitheel wordt door de zogenaamde filia olfactoria verbonden met de bulbus olfactorius. Via de reukkernen wordt verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen (temporale cortex), waar de reukperceptie plaatsvindt en het limbische systeem, die de geur koppelt aan een emotionele beleving.
Hoe werkt ruiken? Als we ademhalen door onze neus, komen geurmoleculen uit de lucht ons reukslijmvlies binnen. Dat slijmvlies zit bovenin de neus, vlak onder de ogen. Daar binden de moleculen zich aan geurreceptoren en die sturen een signaal door naar de hersenen.
De hoogste geurconcentratie én dus het sterkste aroma vind je in parfum. Een paar druppels of spuitjes parfum is dan ook genoeg om je de hele dag lekker te laten ruiken.
De allerbeste neus van het dierenrijk is van de olifant. Dat komt door die enorm lange slurf. Neushoorns kunnen ook heel goed ruiken, kijk maar naar die grote neusgaten. Als de wind goed staat, kunnen ze je al op kilometers afstand ruiken.
Bovenin de neusholte zit ons reukorgaan, het neusslijmvlies. Dit slijmvlies heeft allemaal zintuigcellen waarmee geuren opgemerkt kunnen worden, wat direct een reactie veroorzaakt in de hersenen. Doordat mensen ademen door de neus, komt er telkens nieuwe lucht in de neus.
Onze olfactorische receptoren, het feitelijke reukzintuig, zitten boven in onze neusholte. Deze transformeren geuren in neuronen die we ook wel signalen noemen. Deze signalen vertalen onze hersenen vervolgens naar een waarneming die ons lichaam al dan niet in actie zet.
De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen.
Geur wordt veroorzaakt door de inwerking op het reukorgaan in de neus door aerosolen of gassen, kleine moleculaire deeltjes die verdampen uit een stof.
Samenvatting. Zintuigen vormen de verbindingen tussen ons en onze omgeving: we horen, zien, ruiken, proeven en tasten (voelen). Met onze oren, ogen, neus, smaak en huid leggen wij contact met de wereld om ons heen.
Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.
Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is.
Vergeleken met ons zijn honden echt kampioen op het gebied van ruiken. Wij moeten het doen met ongeveer 5 miljoen reukcellen, maar een hond heeft er tussen de 125 en 300 miljoen.
De geur van ziekte is soms zoet en weeïg, soms scherp en chemisch, en soms ruik je iets visachtigs. Hoe zit dat? Kieviet: “Het verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar elke bacterie heeft zo zijn eigen geur en artsen die goed kunnen ruiken kunnen zo de verschillende bacteriën van elkaar onderscheiden.
Bij een kwalitatieve reukstoornis gaat het om de kwaliteit van de waarneming: men ruikt bijvoorbeeld vervormde geuren of geuren die er niet zijn. De meest voorkomende kwantitatieve reukstoornis is het totale verlies van je reuk. Dit noemen we anosmie.
Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen. Helaas kan het reuk- en smaakvermogen ook langdurig of blijvend zijn aangetast.
Citroen, mandarijn, sinaasappel; citrusgeuren werken stressverlagend en geven positieve energie. Een echte boost voor je hersenen. Gooi de schillen van je mandarijn of sinaasappel niet direct weg. Laat ze even op een schaaltje liggen, zodat de geur zich heerlijk in je huiskamer kan verspreiden (ontspannen in no time).