Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. In het overzicht zorgkosten ziet u per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.
Geen zorgverzekering afgesloten? Hebt u kosten gemaakt die u niet vergoed hebt gekregen omdat u geen zorgverzekering hebt afgesloten? Dan mag u de kosten van ziekte en invaliditeit die onder de basisverzekering vallen, niet aftrekken.
Hebt u alleen een AOW-uitkering of een AOW-uitkering met een klein pensioen? Dan krijgt u misschien geld terug als u in aanmerking komt voor aftrek van specifieke zorgkosten. Om geld terug te krijgen, moet u aangifte voor de inkomstenbelasting doen en de aftrekpost 'specifieke zorgkosten' invullen.
Medicijnen zoals pijnstillers, zalf of laxeermiddelen die u op eigen initiatief koopt bij de drogist of apotheek (handverkoop) zijn niet aftrekbaar, omdat ze niet door een arts zijn voorgeschreven. Orthomoleculaire middelen zijn niet aftrekbaar als medicijnen, ook niet als ze door een arts worden voorgeschreven.
De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als deze zijn gemaakt in verband met een ziekte, beperking of invaliditeit. De zorgkosten die worden afgetrokken, bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting 2021, zijn ook gemaakt in dat jaar (2021).
Reiskosten voor ziekenbezoek zijn onder de volgende voorwaarden aftrekbaar: U en de zieke hadden bij het begin van de ziekte samen een huishouden. U bezoekt in het jaar regelmatig de zieke. De zieke wordt langer dan een maand verpleegd.
Aftrekbaar zijn nog steeds: De gemaakte kosten van behandeling voor geneeskundige en heelkundige hulp. Denk aan de behandelingskosten en verpleegkosten in een ziekenhuis, door uw huisarts, een tandarts of een specialist, de kosten van verpleging, fysiotherapie.
De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
Ook de kosten voor schoenen vallen onder de aftrek van 'kleding en beddengoed'. Denk bijvoorbeeld aan de eigen betaling die u doet voor orthopedische schoenen, op grond van het zogenoemde 'besparingsmotief'. Maar ook extra kosten voor gewone schoenen tellen mee. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Huurde u in 2021 op eigen kosten ziekenzorg (verpleegkundige zorg of lichamelijke verzorging) in, dan zijn de kosten hiervan volledig aftrekbaar als geneeskundige hulp. Het kan daarbij ook gaan om extra zorg, náást wijkverpleging (Zorgverzekeringswet) of langdurige zorg thuis (Wet langdurige zorg).
Je zorgverzekering vergoedt parkeerkosten helaas niet. Maar sommige aanvullende pakketten bieden wel een vergoeding voor reiskosten. Wil je weten of je alle zorg bij jouw ziekenhuis vergoed krijgt? Bekijk via onze tool bij welke zorgverleners je terecht kan zonder te betalen.
U heeft toestemming voor vervoer nodig om reiskosten te declareren als u heeft gereisd met eigen vervoer, het openbaar vervoer of met een niet-gecontracteerde taxivervoerder. Dit heeft u vooraf aangevraagd bij de Vervoerslijn.
Vanwege mijn aandoening moet ik een medische keuring ondergaan om een rijbewijs aan te kunnen vragen. Zij die kosten aftrekbaar? Mogelijk wel, maar niet onder het kopje 'hulpmiddelen'. U kunt deze kosten meenemen bij de berekening van uw kosten voor leefvervoer.
Alleen het deel van de uitgaven dat ziet op de behandeling wegens staar is aftrekbaar. De Belastingdienst accepteert in alle gevallen een aftrek van 50% van de totale kosten, tenzij belastingplichtige aannemelijk maakt dat in zijn geval een hoger percentage van toepassing is.
Het gaat namelijk om een hulpmiddel dat voor 70% of meer door mensen met een ziekte of beperking wordt gebruikt. Zo'n bed gaat jaren mee en houdt al die tijd ook handelswaarde. Daarom moet u het afschrijven. Alleen de afschrijving is dan aftrekbaar.
Mag je schenken aan je kinderen als je al in verpleeghuis zit? Ja, je mag schenken aan je kinderen als je eenmaal bent opgenomen in een verzorgingstehuis.
2018: 30.000 euro. 2019: 30.360 euro. 2020: 30.846 euro. 2021: 50.000 euro.
Brillen en contactlenzen zijn niet meer aftrekbaar, deze hulpmiddelen vervangen namelijk het gezichtsvermogen niet. Ook de kosten voor een laserbehandeling zijn niet meer aftrekbaar.
Volgens het laatste overzicht van de Belastingdienst (2019) zijn de kosten voor een rollator niet aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor een looprek, krukken, loophulp, scootmobiel en rolstoel.
Alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vergoed uit de basisverzekering. Toch wordt niet zomaar ieder medicijn helemaal voor je vergoed. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant vergoed wordt.