U kunt moeite hebben met de omgang met diabetes, maar ook last hebben van eetproblemen, depressieve klachten of seksuele klachten. Bij ongeveer 20% van de patienten met diabetes komen psychische klachten voor. Deze emotionele problemen en de bloedsuikerwaarden hebben sterke invloed op elkaar.
Een wisselend humeur (opeens kwaad, verdrietig of blij) Tekenen van een ernstig verlaagde bloedsuiker zijn: sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma. Deze verschijnselen komen vooral voor bij patiënten die insuline spuiten en bij oudere mensen met diabetes.
Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.
Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op dementie maar kan dat mogelijk beperken door risicofactoren zoals ongezond eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit blijkt uit gegevens van bijna 88.000 mensen.
Bij een hypo kan iemand last hebben van onder andere zweten, beven, bleekheid en/of duizeligheid. Bij een hyper kan iemand veel plassen, dorst en een droge tong hebben. Zowel een sterke hypo of hyper kunnen leiden tot bewustzijnsverlies.
plotselinge humeurigheid, snel boos worden. geen eetlust hebben of juist hongerig zijn. wazig zien. misselijk zijn of overgeven.
Serotonineverhogende antidepressiva hebben een gunstig effect op diabetes, waardoor patiënten minder insuline hoeven te spuiten.
Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt. Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid.
Diabetes mellitus en gestoorde glucosetolerantie komen vaak voor na doorgemaakte beroerte of TIA | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Meet voordat je gaat slapen je bloedglucosewaarde. Zorg dat je rond de 8 mmol/l zit als je gaat slapen.
Bij diabetes type 2 zijn de cellen in uw lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen. Daardoor wordt de bloedsuiker te hoog. Dit kan gebeuren als u te zwaar bent.
Je kunt je bloedsuiker nog beter regelen en het 'bijregelen' is makkelijk. Minder vaak spuiten/prikken. Je kunt je makkelijker aanpassen aan spontane acties of veranderingen (extra eten, sporten of ziek zijn), je hebt je insuline altijd bij je. Bij zwemmen, douchen en sporten kan de pomp worden losgekoppeld.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
Probeer niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree te eten. Hierin zitten 'snelle' koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag; hierin zitten koolhydraten die je bloedsuiker verhogen.
Diabetes kan problemen aan de bloedvaten veroorzaken. Dit kan leiden tot hartproblemen en problemen ter hoogte van de bloedvaten in de hersenen en benen. Wanneer de slagaders vernauwen komt de toevoer van bloed, rijk aan zuurstof en voedingsstoffen, naar de betrokken gebieden in het gedrang.