Als het voorjaar warmer is, zullen er veel vroeger op het jaar insecten zijn. Insectenetende vogels, zoals de pimpelmees moeten ervoor zorgen dat hun jongen opgroeien wanneer het meest voedsel beschikbaar is. In een warmer voorjaar gaan ze daarom eerder eieren leggen.
'In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, want die leggen in de meimaand niet', aldus een oud-Hollands gezegde. Maar eigenlijk klopt er weinig van. Veel vogelsoorten leggen buiten de meimaand. Neem bijvoorbeeld de aalscholver.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
De start van de lente is het moment dat de boerenzwaluw bij ons aankomt (tussen eind maart en mei). De trekvogels die er vroeg bij zijn beginnen in april al met broeden. De koekoek, grauwe vliegenvanger en wielewaal komen eind april terug en starten begin mei met broeden.
Iedere vogel legt in mei een ei, behalve de kievit en de griet, die leggen in de meimaand niet. De kievit legt inderdaad al veel eerder eieren, maar de griet dan? De griet is een andere naam voor kwartelkoning en deze soort komt pas eind mei naar Nederland terug om hier te broeden, dus die legt ook geen ei in mei.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
De struisvogel legt het grootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in.
Deze maand worden de nachtzwaluw en houtsnip verwacht, op een stille avond zijn ze goed te zien en te horen in De Dennen. In mei komen de kolonies grote sterns weer op sterkte aan de Waddenkant. Ze broeden zowel in het Wagejot als in Utopia en laten ze zich daar heel goed bekijken. Ook de kemphaan duikt weer op.
Het is inderdaad zo dat vogels hun eieren vaak in de lente leggen. Dat heeft te maken met hun biologische klok.
Broeden. De houtduif kan eigenlijk het hele jaar tot broeden komen, voornamelijk in het voorjaar en de zomer. Kan drie legsels per jaar hebben met meestal 2 eieren. De late legsels zijn in de regel succesvoller doordat de nestpredatiedruk dan minder is.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Blijft de vraag wáárom vogels eieren leggen. Is het niet handiger om net zoals bij zoogdieren het jong zolang mogelijk in het lichaam te houden? Nee, voor vogels zijn eieren de meest veilige manier om voor nageslacht te zorgen. Vogels zijn in verhouding tot andere dieren een heel stuk lichter, omdat ze moeten vliegen.
De koekoek is een broedparasiet; het vrouwtje legt haar eieren in nesten van andere vogelsoorten en laat de jongen door die andere soort uitbroeden en verzorgen.
De kwartelkoning was vroeger algemeen en stond bij boeren en buitenlui bekend onder volksnamen als spriet, grasknarser, peersneers, schriek en taepert. Inmiddels is het een zeldzame Nederlandse broedvogel van akkers en hooilanden in uiterwaarden en beekdalen.
Het broedseizoen loopt ongeveer van 15 maart tot 15 juli. Maar ook buiten deze periode broeden vogels. De exacte broedperiode verschilt per vogelsoort. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld de natuurkalender broedvogels van de vogelbescherming.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Als er binnenin het popje een ei groeit en bijna gelegd gaat worden, zie je dat het popje een bult onderaan haar buikje heeft. Ook wordt de cloaca beter zichtbaar, het popje ruikt anders en gaat hele grote poepjes leggen. Dan weet je dat er een ei aan zit te komen.
Een haan die met een hen wil paren, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De cloaca van de haan stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten dan de eicellen in de eileider.
Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.
- langdurig en duurt weken tot maanden. - gericht, van broedgebied naar overwinteringgebied of omgekeerd. - tijdens de actieve trekvlucht reageert de vogel niet op voedsel.
Er zijn geen vogels die geen eieren leggen. Wanneer een dier dat op een vogel lijkt en geen ei legt dan gaat het om een zoogdier. Voorbeelden hiervan zijn huidvliegers, vleermuizen en vliegende eekhoorns.
De vogel met de kleinste eieren is de bijenkolibrie. Het gaat dan om absoluut gezien de kleinste eitjes. Relatief gezien zijn ze namelijk nog vrij groot. De eitjes zijn ongeveer een halve centimeter lang.
De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.