Door tandbederf, een ongeluk of het eten van hard eten kan er een stuk van uw tand of kies afbreken. Half afgebroken tanden zijn pijnlijk en wanneer er een scherpe rand ontstaat, kan dit uw tong of tandvlees beschadigen.
Vaak ontstaat dit door een ongelukje, bijvoorbeeld ergens tegenaan stoten. Of een slag of stoot tegen de mond. Hier kan niet alleen een klein stukje tand van afbreken maar zelfs de hele voortand loslaten. Andere oorzaken voor het afbreken van een voortand zijn tandbederf of het eten van hard voedsel.
Zorg voor een optimale mondhygiëne. Voeg indien mogelijk water toe aan de vruchtensappen om het zuur te verzwakken. Beperk bij voorkeur het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 per dag. Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Tips om tanderosie tegen te gaan
Fluoride maakt het glazuur sterk. Poets de tanden minimaal tweemaal per dag twee minuten met een fluoridehoudende tandpasta. De hele dag door eten en/of drinken is zeer slecht voor het gebit. Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag.
Tandbederf, ook wel 'gaatjes' genoemd, teistert monden over de hele wereld. Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
De symptomen van tanderosie
Geelbruine plekjes op de tanden. Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte. Putjes in de kiezen. De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter.
Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Op de lange termijn kan tanderosie een ernstig probleem zijn voor uw gebit. Tandglazuur functioneert namelijk als harde beschermlaag van de tand.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Maagzuur tast het tandglazuur aan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurende werking. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Houd zure dranken en levensmiddelen zo kort mogelijk in de mond. Niet rond de tong en tanden spoelen, en het liefst met een rietje drinken. Zuig niet op zuur snoepgoed, Vitamine C-tabletten en aangezuurde levensmiddelen. Beperk het eten van zuur fruit tot 1 a 2 keer per dag.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Tandglazuur dat is weggesleten, krijg je dus niet meer terug. Wel kun je jouw glazuur beschermen door te poetsen met fluoridetandpasta of door regelmatig te spoelen met water.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, blijft het een niet-levende stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat u het goed beschermt.
Proglasur tandpasta is speciaal ontwikkeld voor personen die risico lopen op zuurerosie. Het is klinisch bewezen dat Proglasur het tandglazuur opnieuw versterkt en helpt beschermen tegen de gevolgen van zuuraanvallen.
Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.