Het karton (en de mulch erop) zorgen ervoor dat het onkruid niet meer groeit, maar bereiden de bodem ineens ook wat voor. Het aanwezige onkruid wordt verteerd, net als het karton en de mulchlaag. Dit is allemaal voedsel voor het bodemleven dat je aan het opbouwen bent.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Je moet er rekening mee houden dat de grond een hele groeiseizoen afgedekt moet blijven, maar dat betekent niet dat je er in die tijd niks aan hebt. Door wat geschikte groenteplanten door gaten in het karton te planten, kun je ook in het seizoen dat je de grond aan het ontginnen bent al wat oogsten.
Onkruid in de moestuin kun je voorkomen door de moestuingrond af te dekken met een bodembedekker zoals cacaodoppen, boomschors of kokos. Het is voor onkruid lastig om door deze bedekkers heen te groeien. Ook droogt je moestuin minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven aan je moestuinplanten.
Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt. Voor een goede werking is een mulchlaag van minstens 5cm noodzakelijk.
Het stro gaat verdamping van het vocht in de grond tegen en houdt het vocht in de grond. En dat hebben we heel duidelijk kunnen merken, we hebben veel minder water hoeven te geven dan in andere jaren (terwijl de zomer van 2015 toch behoorlijk warm en droog kan worden genoemd).
Een mulch wordt bovenop de grond gelegd, terwijl compost wordt gemengd of op zichzelf wordt gebruikt in plaats van aarde. Compost bestaat uiteraard uit afgebroken organische materialen. Een mulch kan ook bestaan uit organische materialen, maar deze zijn vaak in hun hele vorm in plaats van te worden afgebroken.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Je kunt ze afschrikken door anti-slak gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals munt, salie, tijm of knoflook. Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Tip 2: Strooizout gebruiken
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Stappenplan: azijn tegen onkruid
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
Je maakt humusrijke grond door frequent organische stoffen door de grond te mengen. Dit kan bijvoorbeeld compost zijn maar ook bijvoorbeeld fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond en oude bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en dat maakt je bodem doorlaatbaar en ook voedselrijk.
Tuinaarde is beschikbaar in veel verschillende kwaliteiten. Meestal is tuinaarde een gemengd product. Het bevat een deel veen (meestal Duitse tuinturf) en compost.
Vaak wordt stro gebruikt. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Je kunt ook mulchen met andere materialen zoals grasmaaisel, kokosdoppen, hooi, kruiden (brandnetels of smeerwortel), groenafval, jong snoei-afval, ...