Klassieke combinatie is pinot noir ook bij gerechten met eend of natuurlijk de klassieke Boeuf bourguignon. Ik vind pinot noir zelf ook altijd erg lekker bij gerechten met paddenstoelen, dus een mooie risotto met cantharellen en truffel zal er heerlijk bij smaken.
Pinot Noir is de perfecte wijn bij paddenstoelen. Denk bij deze Tolloy aan warme gerechten, zoals spaghetti ai funghi of varkenshaas met champignonsaus. Andere opties zijn gegrild rood vlees, gevogelte en romige kazen.
De Kendal-Jackson Pinot Noir is niet alleen subliem bij kalf, maar smaakt ook uitstekend bij lam, konijn en eend.
Pinotage & Spijs
Wildpaté! Door de stevige body zul je er ook een stevig gerecht tegenover moeten zetten, anders raakt je maaltijd compleet ondergesneeuwd. Dit is een zware jongen. De grill en rooksmaak passen goed bij de aroma's van de wijn, maar ook kruidige stoofgerechten kunnen goed.
Voor Pinot Noir wijnen uit de Bourgogne bijvoorbeeld, denk ik aan een Italiaanse paddenstoelenrisotto of een salade met tonijn. Het is ook een perfecte wijn bij wild zoals eend of fazant.
Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris.
Een ronde wijn past goed bij een roomsaus, een stevige rode wijn met tannine past goed bij rood vlees.Daarnaast gaan zoute en zilte gerechten – zoals oesters of vis – goed samen met een strakke wijn die wat meer zuren heeft.
Fruit, denk aan druiven, schijfjes verse mango en ananas, aardbei en blauwe en rode bes. Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas!
Spätburgunder is de Duitse benaming voor wijn gemaakt van Pinot Noir druiven. Pinot Noir is doorgaans een wat lichtere wijn (zowel wat betreft kleur als intensiteit) met vaak de smaak van kersen en framboos maar ook wat kruidigheid. De wijn is dus wat lichter maar heeft zeker ook karakter.
De ideale temperatuur voor Pinot Noir wijnen is 14 á 15 graden. Is meteen erg dorstlessend als het warm is! Vooral in de zomer is rosé een geliefd en verkoelend drankje. Het is wat minder populair dan enkele jaren geleden, maar nog steeds goed voor een groot aandeel van de Nederlandse wijnmarkt.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië.Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.
Veel Champagnes bevatten de druif Pinot Noir, maar zijn toch wit van kleur. Pinot Noir is een blauw druivenras waar prachtige rode wijnen van gemaakt worden, maar de druif wordt ook gebruikt voor rosé.
Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!
Ga voor kleine hapjes, het is niet de bedoeling dat alle gasten na één hapje al genoeg hebben. Beetje zonde. Kies bijvoorbeeld voor bruschetta, mini quiche, stokbrood met smeersels en kaasjes, bitterballen, nachos… Alles is mogelijk!
Paddenstoelen bestaan in verschillende gekweekte en wilde variëteiten en vragen om een verschillende wijn. Gekweekte champignons (de witte en bruine) gaan zeer goed samen met chardonnay en savagnin uit de Jura, maar ook pinot noir doet het er goed bij.
Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne's zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler.
Spätburgunder is de Duitse naam van de pinot noir. Het is de populairste blauwe druif van Duitsland. Duitsland is goed voor ongeveer 14% van de totale productie van spätbrugunder. In Duitsland is de spätburgunder voor rode wijn wat de riesling is voor witte wijn: wijnen van goede kwaliteit.
Wil je rode wijnen bewaren, dan geldt het volgende: lichte wijnen (pinot noir, gamay) 1 tot 2 jaar, zwaardere wijnen (cabernet sauvignon, syrah) 3 tot 6 jaar. Verder heb je topwijnen die je nog veel langer kan bewaren, maar vraag dat maar aan de wijnhandelaar, want die wijnen kosten ook een behoorlijke bom duiten.
Pinot noir (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Andere droge rode wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Grigio.