De meest gegeten varianten zijn de zoete en zoute popcorn. Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd. Bovendien bevat de gezoete variant vaak enorme hoeveelheden suiker.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken. Gebruik bij popcornmachine: 1 maatlepel vol (+/- 40 gram), daarna maatlepel vullen met boter of olie en ondersteboven op de machine zetten (geen boter/olie IN de machine doen!).
Zoete popcorn bevat meer calorieën dan zoute popcorn. Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Is er dan helemaal niks wat je kunt eten? Jawel hoor. Een medium bakje popcorn valt nog wel mee. Met 430 kcal voor de zoute variant en 460 kcal voor de zoete variant is hier nog prima rekening mee te houden gedurende de dag.
Popcorn en Chardonnay
Warme, boterige popcorn past perfect bij de nootachtige smaak van Chardonnay. Door de popcorn komen de aromatische smaken van de wijn het best naar voren. Kies voor een Pinot Blanc voor de ultieme smaakexplosie.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'popcorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Doe de mais in een popcorn machine. Heb je die niet doe dan een beetje olie in een afsloten pan en verwarm de popcorn hierin todat ze poppen. Laat de popcorn afkoelen, terwijl je dit doet pak je een pan en smelt je de boter(100 gram) . Doe vervolgens de suiker erin en laat het geheel lichtbruin worden.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Bedek de bodem met een dun laagje zonnebloemolie en leg hier drie maïskorrels in. Doe direct het deksel weer op de pan. Zet het vuur nu hoog en wacht tot je alle drie de korrels hebt horen 'poppen'. Nu is de olie heet genoeg en kan je de rest van de popcorn maken.
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan. Zo maak je popcorn.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.