De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts.
Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale vorm.
Gele koorts wordt overgebracht door muggen (Aedes spp) en komt alleen voor in bepaalde tropische regio's van sub-Sahara Afrika en Zuid–Amerika. Gele koorts verloopt meestal subklinisch. Het ziektebeeld varieert van een mild griepachtig syndroom tot een ernstige en dikwijls fatale hepatonefritis en hemorragische koorts.
Reactie op het gelekoortsvaccin.
Neem contact op met een arts als u enkele dagen na de vaccinatie hoge koorts krijgt met een zeer ziek gevoel of als u last krijgt van gevoelloosheid in armen of benen en uitvalsverschijnselen. Deze bijwerking komt zeer zelden voor (bij minder dan één op de tweehonderdduizend mensen).
Gele koorts (febris flava) is een acute virale hemorragische koorts die wordt overgedragen door bepaalde geïnfecteerde muggensoorten.
De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
Vaccinatie kan enkel in een erkend vaccinatiecentrum en wordt genoteerd in het 'gele boekje'. Dit is een officieel vaccinatiebewijs dat je moet kunnen voorleggen bij het binnenkomen of verlaten van streken waar gele koorts kan voorkomen. In dit boekje is ook plaats om andere vaccinaties te noteren.
Het vaccin moet minimum tien dagen voor aankomst gegeven worden. De WHO besliste in 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts levenslang geldig is. Het is echter niet zeker dat iedereen levenslang beschermd is na een eerste vaccin.
Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Gaat u op reis naar het buitenland? Dan heeft u mogelijk vaccinaties nodig. Bijvoorbeeld tegen gele koorts, rabiës of DTP. U kunt een vaccinatie krijgen bij de GGD, een vaccinatiebureau of uw huisarts.
Voor Curacao zijn geen specifieke vaccinaties nodig, tenzij u komt uit een hoog risicoland voor gele koorts. Dan bent u verplicht de vaccinatie tegen gele koorts te hebben. Dat geldt ook voor baby's vanaf 6 maanden oud. U kunt hiervoor een afspraak maken.
Het yellow fever virus (gele koorts virus) wordt overgedragen door muggen. Het virus komt in tropische en subtropische gebieden voor, met name in Afrika en Zuid-Amerika. Besmetting met het virus kan leiden tot koorts, misselijkheid, verlies van eetlust, hoofdpijn.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Thailand: DTP inenting (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Gele koorts is een infectieziekte, veroorzaakt door het gele-koortsvirus, dat door steekmuggen wordt verspreid. De ziekte komt alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara (ca. 180.000 gevallen per jaar) en Zuid- of Midden-Amerika (ca. 20.000 gevallen per jaar) voor.
Het achtervoegsel “-itis” betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. Hepatitis kan onder andere ontstaan door virussen, bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd.