Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
Heb jij op de dag dat je je haren hebt gewassen of de dag daarna al vet haar? Dan is jouw haartype vet haar. Druk op de dag dat je je haar hebt gewassen of de dag daarna, met schone vingers of een stukje tissue op je hoofdhuid.
Wat is droog of beschadigd haar ook alweer? Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Je haar bestaat uit proteïne, namelijk keratine. Voldoende proteïne zorgt voor goede hydratatie en voorkomt breuk. Elk haartype heeft het proteïne nodig. Je hebt proteïne die bestaat uit grote en kleine moleculen.
Heb je last van haar dat droog en futloos is, niet glanst en aanvoelt als stro? Dan heb je waarschijnlijk een proteïne overload, ofwel een tekort aan hydratatie. De balans tussen proteïne en vocht is erg belangrijk voor gezonde krullen.
Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig. Als je haar nog iets verder uitrekt, niet afbreekt, maar ook niet terugveert in de oorspronkelijke staat, dan heb je extra proteïne nodig.
De balans tussen proteïne en vocht bepaalt onder andere de elasticiteit van je haar, dus hoeveel rek er in je haar zit. Bij te veel vocht en te weinig proteïne, rekt je haar te veel mee. Je krullen zakken uit en kunnen droog aanvoelen. Bij te veel proteïne en te weinig vocht, rekt je haar te weinig mee.
Haaruitval kan door een tekort aan proteïnen veroorzaakt worden. Eet daarom regelmatig vis, vlees, eieren, peulgroenten zoals bonen en bladgroenten waaronder sla, spinazie en kool. Voorkom ijzergebrek. Een gebrek aan ijzer is een bekende oorzaak van haaruitval.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Om te bepalen hoeveel haar je hebt kun je een pluk haar aan de zijkant van je hoofd pakken en strak trekken. Kijk dan hoeveel ruimte er om je haarwortels zit. Wanneer je recht op je hoofdhuid kijkt heb je weinig haar, zie je geen hoofdhuid dan heb je veel haar.
Een beetje oneerlijk, maar dik haar heeft gewoon iets meer verzorging nodig dan dun haar. Het is belangrijk dat je regelmatig je puntjes laat knippen, zodat het mooi gezond blijft. Gespleten puntjes kunnen – zeker bij dik haar – heel lelijk worden. Wees er dus op tijd bij!
Laag poreus haar is haar waarbij de haarschubben plat, dicht en gesloten op elkaar ligt. Doordat je haar helemaal afgesloten is, is het niet makkelijk om vocht op te nemen. Is er vocht naar binnen gedrongen in je haar, dan houdt je haar het vocht juist goed vast.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Keratine komt van nature voor in groenten zoals boerenkool, broccoli, uien, prei en knoflook. Neem deze voedingsmiddelen in je maaltijden op om je lichaam op natuurlijke wijze van keratine te voorzien. Lever, vis, yoghurt en melk zijn andere goede voedselbronnen van keratine.
Wanneer je last hebt van haaruitval door vitaminetekort is er sprake van een tekort aan vitamine B en/of ijzer.
Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen. Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Heb je laag poreus haar? Dan gebruik je proteïnen met kleine moleculen zoals Amino Acids, Peptides, Hydrolyzed Silk, Hydrolyzed Keratin of Hydrolyzed Collagen. Door een warme handdoek of heat cap te gebruiken bij je masker, gaan de haarschubben nog wat meer openstaan en kan de proteïne nog beter opgenomen worden.
Keratine is een lichaamseigen bouwstof, een proteïne, dat voorkomt in bijvoorbeeld ons haar, huid en onze nagels. Ons natuurlijke haar bestaat uit een haarwortel en de haarschacht. Deze haarschacht, het zichtbare deel van het haar, bestaat voor ongeveer 89% uit keratine.
De voornaamste oorzaak dat je haar beschadigd en afbreekt komt door zeer droog haar. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder droog weer, lage luchtvochtigheid en te veel hitte. Zorg ervoor dat je warm en niet heet water gebruikt wanneer je haar wast, want dit leidt tot verdere uitdroging.