Blauw is een koele en verfrissende kleur die kalmerend kan werken en een ruimte optisch groter of juist knusser kan maken. Het is een kleur die door zijn vele tinten altijd wel kan. Blauw kun je bijna met alle kleuren combineren, waardoor je er alle kanten mee op kunt.
Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel. Blauw wordt beschouwd als gunstig voor de geest en het lichaam. Het vertraagt de menselijke stofwisseling en produceert een kalmerend effect.
De basiskleuren vormen een hele mooie combinatie met blauw, zoals wit, grijs en zwart. Bruin, bijvoorbeeld in de vorm van houttinten, staat prachtig bij blauw. Maar ook andere opvallende kleuren kunnen prachtig staan met blauw. Denk aan geel, oranje, groen, rood, goud, noem maar op.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen. Horizontale patronen passen in kleine kamers, verticale lijnen in lage kamers.
Elke tint van de kleur blauw matcht goed met de basiskleuren, zoals zwart, wit of grijs. Ook houten materialen matchen heel goed bij een blauwe muur.
Complementair contrast
Het sterkste kleurcontrast bestaat tussen de complementaire kleuren; volgens Itten was dat tussen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.
Grijs en blauw lijken in bepaalde opzichten redelijk veel op elkaar, dus ze passen ook goed bij elkaar. Ga voor een donker- of marineblauwe kleur voor een sjieke look. Voor een kinderlijke uitstraling kun je weer naar een fellere kleur blauw grijpen.
Kleurgebruik in een kleine kamer
Lichte en frisse kleuren zorgen dat je kamer optisch groter lijkt. Donkere kleuren beperken juist het gevoel van ruimte. Dit komt doordat lichte kleuren meer licht reflecteren en verspreiden. Een donkere muur absorbeert licht waardoor de ruimte kleiner lijkt.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
#2 Warm Blauw - Kobaltblauw
Deze blauwe tint voelt door de dosis zwart pigment, soms wat paarsing aan. Het is een warme kleur die vooral tot leven komt in lichte ruimtes en een wat rijkere uitstraling heeft in kamers met weinig licht.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Blauw en bruin zijn complementaire kleuren. Dat zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Door het contrast gaan ze heel goed samen, omdat ze elkaar versterken.
Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen. Die staan voor betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid. Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.
In de magie is blauw de helende kleur van de ziel en staat voor, wijsheid, vertrouwen, hoop, innerlijke rust, kracht en idealisme en rechtvaardigheid.
Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
We denken altijd dat donkere kleuren een kamer kleiner maken. Echter zijn sommige donkere tinten - zoals diepe inktachtige blauwe kleuren - recessief. Dit wil zeggen dat ze diepte geven aan de kamer en zorgen voor een ruimtelijk gevoel.
Kies voor lichte kleuren
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
In werkruimten kan je gerust experimenteren met opgewekte en inspirerende kleuren zoals rood, oranje of turquoise. De gevoelstemperatuur van een kleur heeft ten slotte ook invloed op het ruimtegevoel. Een kamer die helemaal in dezelfde, koele kleur is geverfd geeft rust en ruimte.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.