De meeste patiënten krijgen een epidurale injectie in liggende houding, echter soms kan hij worden uitgevoerd in zittende houding. Op de plaats waar u de epidurale injectie krijgt, wordt de huid gedesinfecteerd, afgedekt met steriele doeken en plaatselijk verdoofd. Dit prikje kan even pijnlijk zijn.
Het is mogelijk dat uw nek of rug pijnlijk aanvoelen in de dagen na de behandeling. Dit is een gevolg van de prik zelf en van de reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Vanaf de derde dag zal deze pijn geleidelijk afnemen en verdwijnen.
Daarna prikt de arts de epidurale ruimte aan en infiltreert met een corticoïdenpreparaat. Dit kan een oncomfortabel gevoel geven, meestal voel je een sterke pijnloze druk. Na de infiltratie moet je 24u platliggen. Je mag wel recht staan of zitten om te eten, je te wassen en naar het toilet te gaan.
5 Resultaat van de inspuiting
We kunnen het uiteindelijke resultaat maar na 1 à 2 weken beoordelen. Het effect op de pijn is vooral de eerste maanden duidelijk. Omdat een ontsteking van een ruggenmergzenuw dikwijls hardnekkig is, komt de pijn regelmatig na verloop van tijd terug. De inspuiting kan dan herhaald worden.
Na een cortisone-injectie in een gewricht is het belangrijk dat je dat gewricht 24 uur laat rusten en gedurende de eerste week niet intensief belast (niet sporten). Het is mogelijk dat je de dag zelf wat meer pijn hebt in het gewricht. Hiervoor neem je best een pijnstiller op basis van paracetamol.
Soms kan de pijn zelfs toenemen. Als dit niet snel verbetert, dan raden we u geen tweede behandeling aan. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of de specialist het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u.
Bij een epidurale infiltratie wordt een corticosteroïd ingespoten rond de zenuwen die uit de rug komen. De corticosteroïden hebben als doel de ontsteking en zwelling rond de zenuwen weg te nemen. Vaak is nog een tweede of derde infiltratie nodig na enkele weken om de pijn onder controle te krijgen.
In dat geval spreken we van een 'therapeutische infiltratie'. Het effect van deze medicatie begint pas na enkele dagen tot weken zichtbaar te worden en kan erg lang aanhouden (soms meer dan een jaar).
Wanneer er verdoving in de zenuw wordt ingespoten in plaats van errond, dan kan dit ook schade veroorzaken. Meestal genezen dergelijke letsels na enige tijd. Tijdens het prikken kan er een bloedvat geraakt worden. In de meeste gevallen is dit maar een klein beetje bloed; te vergelijken met een blauwe plek.
Bij een epidurale injectie krijgt u ontstekingsremmende medicijnen toegediend via een injectie in de rug. Deze behandeling kan pijnklachten verminderen bij bijvoorbeeld een hernia. Bij een langdurige behandeling kan de pijnspecialist kiezen voor het plaatsen van een katheter (slangetje) om de medicijnen toe te dienen.
Direct na een injectie minder pijn (het verdovend effect van Lidocaïne) De pijn komt na 2 uur terug (het middel voor de verdoving is uitgewerkt) Afname van de klachten na 2-3 dagen (het cortison begint te werken) Volledige effect is na twee weken goed te beoordelen.
De arts spuit er een kleine hoeveelheid ontstekingsremmer (corticosteroïd) in. U voelt de prik wel, maar het doet meestal weinig pijn.
De Pijnkliniek is een multidisciplinair referentiecentrum. We bieden mensen die lijden aan chronische pijn individuele begeleiding aan. Die begeleiding is evidence-based en biopsychosociaal. We kijken dus niet alleen naar het medische, maar besteden ook aandacht aan psychologische en sociale factoren.
Na de behandeling kan u wat last hebben van de prikplaats. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden en u kunt hiervoor eventueel een pijnstiller nemen. De epidurale infiltratie is een behandeling om rugpijn met uitstraling naar de benen of armen te vermin- deren.
Veiligheid. Een epidurale verdoving is veilig.
U kunt last hebben van een lage bloeddruk, in combinatie met misselijkheid. U kunt last hebben van rillingen over het hele lichaam. U kunt last hebben van jeuk over het hele lichaam. U kunt last hebben van rugpijn op de plaats waar de ruggenprik is gegeven.
De anesthesioloog plaatst tussen de ruggenwervels via een speciale naald een dun slangetje (epidurale katheter) in de juiste ruimte (epidurale ruimte). Soms kan u hierbij een prikkeling of schokje in de rug, billen of benen voelen. De naald wordt verwijderd en het slangetje wordt met pleisters vastgeplakt.
Het is niet mogelijk om meerdere blokkades, zowel proef- als zenuwblokkades, op dezelfde dag uit te voeren. Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Vooral de eerste maanden kan een epidurale cortisone-injectie effectief zijn. Over het algemeen is er een verbetering van de klachten na de eerste infiltratie. Door een tweede of derde injectie stabiliseert deze verbetering of neemt ze zelfs nog toe.
Het is bijgevolg mogelijk dat de denervatie, ondanks een positieve proefbehandeling, onvoldoende beterschap biedt. Wanneer er wel beterschap is en indien de pijn na verloop van tijd terugkomt, kan de denervatie herhaald worden. Indien de pijn terugkomt na meer dan één jaar, is een nieuwe proefbehandeling noodzakelijk.
Het is mogelijk dat u napijn krijgt ter hoogte van de prikplaats. U kunt dan in overleg met uw (huis)arts een pijnstiller nemen. Na een zenuwblokkade kunnen de pijnklachten eerst enkele weken erger worden. Het effect kan pas na zes weken tot drie maanden beoordeeld worden.
Nadat de pijn geleidende zenuw is opgespoord, kan een definitieve zenuwblokkade worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door verhitting, koude (vriezen), of met een speciale vloeistof. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert.