De dagwaarde is de waarde van een product op het moment dat je het verliest of kwijtraakt. Dit wordt ook wel de restwaarde genoemd. Wat hetzelfde product vandaag in de winkel kost is de nieuwwaarde. Welke schadevergoeding je ontvangt via de Inboedelverzekering laten we je graag zien aan de hand van een voorbeeld.
De dagwaarde is de nieuwwaarde minus de afschrijving. De dagwaarde is de nieuwwaarde minus de afschrijving. Het is daarmee ook de werkelijke waarde van het product. Immers, na verloop van tijd slijt het product door gebruik en wordt het minder waard.
De dagwaarde van je auto wordt berekend door de nieuwwaarde van je auto te verminderen met het bedrag dat je auto minder waard is geworden door bijvoorbeeld ouderdom of slijtage. Ben je benieuwd naar de dagwaarde van je auto? Dan kun je terecht bij ANWB of bij Bovag.
De dagwaarde wordt bepaald op basis van het merk, model, de cataloguswaarde, de leeftijd van de auto, de opties en accessoires en de kilometerstand.
De dagwaarde is de waarde van jouw spullen op het moment van de schade. De nieuwwaarde daarentegen is het bedrag dat je nodig hebt om hetzelfde product nieuw te kopen.
Dagwaarde inboedel berekenen
Voor het bepalen van de dagwaarde maken verzekeraars gebruik van afschrijvingslijsten. Bijvoorbeeld een stoffen bank heeft volgens een verzekeraar een levensduur van 10 jaar. De waarde wordt in dat geval 10% per jaar lager. Na 3 jaar is er in totaal 30% afgeschreven en na 6 jaar dus 60%.
Zijn de reparatiekosten hoger dan twee derde van de dagwaarde van de auto, van vóór de schade? Dan is een auto economisch total loss. Oudere auto's zijn door hun lagere dagwaarde sneller economisch total loss.
De dagwaarde bepalen is geen exacte wetenschap. Op basis van de gegevens van de auto, het aantal gereden kilometers en de leeftijd kun je een waarde vast laten stellen. Toch is de waarde ook nog sterk afhankelijk van de staat van onderhoud en van slijtage. Zelfs de kleur van een auto kan invloed hebben op de dagwaarde.
De verkoopwaarde is wat je voor je auto krijgt als je hem verkoopt.Dat kan een ander bedrag zijn dan de dagwaarde. De verkoopwaarde hangt af van een aantal factoren, zoals de vraag en het aanbod op de automarkt. Hierdoor kan de verkoopwaarde hoger of lager zijn dan de dagwaarde.
Bij de ANWB kun je de waarde van je auto ook online opzoeken op de Koerslijst. Dat is wel wat bewerkelijker. Je begint ook hier met het kenteken en je vult de huidige kilometerstand in. Daarna moet je de uitvoering selecteren en in een volgend scherm de opties.
De dagwaarde van je auto komt neer op de nieuwwaarde van je auto (de prijs die in de catalogus staat) min het bedrag dat je auto minder waard is door slijtage en ouderdom. Bijvoorbeeld ANWB vertelt je alles over de dagwaarde. Vul je kenteken in, je huidige kilometerstand en je weet wat je voor je auto krijgt.
Technisch total loss
Je mag financieel niet beter worden van een schade. Daarom heb je bij technisch total loss alleen recht op de dagwaarde van vlak voor het ongeluk. Nieuwwaarde of vervangingswaarde worden alleen uitgekeerd als je daarvoor een aanvullende cascoverzekering hebt afgesloten.
A : Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar. Je kunt de waardevermindering van jouw auto berekenen door de dagwaarde op te vragen.
Als een auto ouder is dan 15 jaar, geldt vanaf dat moment de waarde in het economische verkeer. Dat is de prijs die u normaal zou krijgen als u de auto verkoopt. Bij deze oude auto's is de catalogusprijs dus niet van belang.
Dagwaarde voor de Belastingdienst
Bij de Belastingdienst wordt de dagwaarde van uw youngtimer bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer (WEV). Om die waarde te achterhalen maakt de fiscus gebruik van bronnen zoals de ANWB/Bovag koerslijst, maar kijkt zij ook naar websites als Marktplaats of Ebay.
Heeft U de auto voor meer aangekocht dan dient U de aanschafwaarde te hanteren als dagwaarde. Tevens is de BTW en BPM inbegrepen in de dagwaarde, tenzij U ervoor kiest om de zakelijke auto exclusief BTW te verzekeren.
De dagwaarde is het bedrag dat je auto op een bepaalde dag waard is. Ook de termen vervangingswaarde en marktwaarde worden hiervoor gebruikt. Het gaat om de nieuwwaarde minus de waardevermindering. De auto wordt immers elke dag iets minder waard, bijvoorbeeld door slijtage en het aantal gereden kilometers.
Uit jurisprudentie blijkt dat de dagwaarde van een oldtimer meer dan eens is vastgesteld op een bedrag van 10-20% van de taxatiewaarde.
Je verzekeraar bepaalt bijvoorbeeld dat je smartphone per jaar 25% in waarde daalt. Dan is je smartphone na drie jaar dus nog maar 25% waard. Die 25% wordt berekend over de nieuwwaarde. Dus als je smartphone na drie jaar nog maar 200 euro kost in de winkel is de dagwaarde 25 % van die 200 euro.
De dagwaarde is het bedrag dat je bril op het moment van schade waard was. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je bril nu in een winkel te koop is.
De dagwaarde is de waarde van een product op het moment dat je het verliest of kwijtraakt. Dit wordt ook wel de restwaarde genoemd. Wat hetzelfde product vandaag in de winkel kost is de nieuwwaarde. Welke schadevergoeding je ontvangt via de Inboedelverzekering laten we je graag zien aan de hand van een voorbeeld.
De vervangingswaarde is het bedrag dat je auto op dit moment waard is als je deze verkoopt.Dit wordt ook wel de dagwaarde of marktwaarde genoemd.
Een nog jonge auto die schade heeft opgelopen zal minder opbrengen bij verkoop of inruil, ook al is die schade goed gerepareerd. Hoeveel minder hangt samen met het soort schade, maar ook de leeftijd en kilometerstand van de auto tellen mee. Er kan waardevermindering optreden bij een auto tot drie à vier jaar oud.
De autoverzekering bij een auto die economisch total loss is
Is je auto economisch total loss, dan vergoeden wij de waarde van je voertuig min de restwaarde. Bij het vaststellen van de waarde onderzoekt Allianz Direct de ANWB/BOVAG koerslijst en de dagwaarde.
De restwaarde is het verschil tussen de aanschafkosten en de kosten van afschrijving. De formule: Aanschafwaarde – de afschrijvingskosten per jaar (x het aantal jaar) = restwaarde. Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoe lang je van een bepaald product gebruik wenst te maken.