Omdat de islamitische kalender een maankalender is, duurt een maand volgens de islamitische kalender een paar dagen korter dan een maand volgens de gebruikelijke zonnekalender. Per jaar scheelt dit ongeveer elf dagen. Hierdoor kan de ramadan om de zoveel jaren in de winter, lente, zomer of herfst vallen.
De Islam-kalender is een “pure” Maan-kalender, dus bestaande uit 12 Maanmaanden (telkens van Nieuwe Maan tot de volgende Nieuwe Maan, dus 29,53 dagen). Een dergelijk Maanjaar is zo'n 11 dagen korter dan een Zonnejaar, waardoor bvb. de maand Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen vroeger valt.
Start ramadan: in 2022 is de verwachting dat de ramadan start op 1 april en dertig dagen duurt. 30 april is dus ongeveer het einde van de ramadan.
Ramadan is de naam van de negende maand in de islamitische kalender, dus je zou zeggen dat je gewoon op de eerste dag van de negende maanmaand begint met vasten. Maar zo makkelijk ligt de kwestie niet. Volgens de meeste moslims gaat het erom dat je de maansikkel van de nieuwe maan daadwerkelijk zíet.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Door de studie van Peppelenbosch is dat duidelijk geworden. 'Tijdens het vasten neemt het aantal butyraat producerende bacteriën in de darmen toe. Of dat nu tijdens de ramadan is of gedurende intermittent fasting, een populair nieuw fenomeen onder mensen die een gezonde leefstijl nastreven.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.
Als je niet kan vasten mits een geldige reden, dien je een fidya te betalen. Voor elke gemiste vastendag voed je een behoeftige d.m.v. een betaling van een maaltijd per dag. Dit bedrag is vastgelegd op 7 euro door de Moslimexecutieve van België. Karama zet jouw fidya/kaffarah om in een maaltijd voor kansarmen.
ALLAH OE AKBAR!!!
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
De heilige dadel
Moslims verbreken hun vasten bij zonsondergang door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken. Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten.
De ramadan kent ook een aantal rituelen. Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Als men Suhoor mist maar voor de dageraad opstaat, maak dan een voornemen en zet uw vasten voort. Wat het dagelijks uitspreken van de dua betreft, er is geen dua die de moslim moet uitspreken wanneer hij elke dag begint te vasten. Hij moet slechts de intentie (in zijn hart) hebben dat hij gaat vasten.
Lichaam zuiveren
"Wat we hebben ontdekt is dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën in de darmen verandert." En ook op andere delen van het lichaam heeft de vastenmaand een positief effect. "De lever functioneert beter, de bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt gewicht verliezen."
Hoe laat mag je vandaag eten als je vast? De vastendag begint nog voor zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en eindigt bij zonsondergang, dan mag een moslim weer eten en drinken.
Bij deze vergunning tot het ver- breken van de vasten bestaan twee regels: a hij mag de vasten verbreken met echter de verplichting tot inhalen na zijn genezing, indien het vasten tijdens zijn ziekte voor hem een zware beproeving zou zijn, of de ziekte zou verergeren of het herstel zou vertragen.
Het niet vasten gedurende de ramadan kent een aantal mogelijke gevolgen. Afhankelijk van de situatie moeten moslims de dagen die ze niet vasten op een later moment inhalen, indien ze daartoe in staat zijn. Een andere mogelijkheid is dat er voor de dagen die men niet vast, een behoeftig persoon wordt gevoed.
Wie het vasten in een onbewaakt moment doorbreekt, maakt geen grote fout en kan de ramadan gewoon voortzetten. Maar wie bewust breekt met de voorschriften moet elke verloren dag nadien inhalen, met een extra straf van telkens 60 dagen.
Komend najaar verschijnt de vertaling van zijn laatste boek, De snelle 800. Volgens Mosley is periodiek vasten een goede methode om snel en zonder veel moeite af te vallen. "De snelste manier is om gedurende acht weken dagelijks niet meer dan 800 kilocalorieën te eten.
Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week. Uiteraard is dit weer afhankelijk van leeftijd, hoeveel je beweegt, geslacht en het aantal uren dat je per dag vast. Wil je de meeste kilo's afvallen? Dan raden we aan om de 16:8 methode te volgen.
Als je je lichaam gedurende een bepaalde periode geen of veel minder voedsel heeft gekregen, neemt de glucosevoorraad af. Tien tot twaalf uur na je laatste maaltijd is je glucosevoorraad in je bloed helemaal uitgeput en begint je lijf de voorraad in je lever aan te spreken.