URA: Uitsluitend verkrijgbaar bij een dierenarts of op recept van een dierenarts bij een apotheek of leverancier met een vergunning (zoals Landbouwwinkel.nl).
80% van de paarden hoeft niet ontwormd te worden! Mestonderzoek laten doen is dan ook vrijwel altijd goedkoper dan direct ontwormen. Ontwormingskuren varieren in prijs van €16.67 tot €40.19.
Het is verstandig om bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september) en ze één keer per jaar, in het najaar (november), standaard te ontwormen met een middel dat ook tegen lintworm werkt. Bij een mestonderzoek is het belangrijk om verse mest te gebruiken.
Als het paard het gehele jaar weidegang heeft, in maart of april ontwormen met ivermectine (Eraquell) of met moxidectine (Equest) bij jonge paarden in een koppel. Vervolgens iedere 2 maanden ontwormen met ivermectine (Eraquell) tot het einde van de zomer. In oktober of november ontwormen met Equest Pramox.
een mestonderzoek uitvoeren door een erkend labo. Veulens of merries ontwormen we op 10 à 14 dagen na de geboorte,en daarna elke 6-8 weken tot 6 maanden leeftijd.Daarna 4 keer per jaar.
Wanneer de wormen eenmaal in de darmen zijn aangekomen, kun je de volgende klachten bij je paard herkennen: lusteloosheid, koorts, een rommelige vacht, vermagering met een opgezette buik, diarree en soms zelfs (zeer heftige) koliek.
Goed ontwormen
Geef nieuwe paarden voordat ze de wei op gaan eerst een wormpasta en houd ze 2 dagen apart op stal. Ontworm de merrie en het veulen met ivermectine; de merrie rond het veulenen, het veulen op de leeftijd van 2 weken oud en vervolgens beiden om de 6 a 8 weken afhankelijk van de wormkuur.
Bij een ontworming met druppeltjes in de nek wordt vaak een werkingsduur en dus bescherming van 4 weken bereikt. In deze periode zal besmetting van aanwezige ) of met nieuwe wormen worden bestreden en soms ook besmetting met uitwendige parasieten.
Voor weides waar eerder paarden op liepen, heeft een wachttijd geen zin. Na de ontworming zijn de wormen dood en scheiden ze geen eitjes meer uit. Voor volledig wormvrije (nieuwe) weides - In concreto zijn deze onbestaande of uitzonderlijk zeldzaam. - zou een wachttijd van twee dagen kunnen gerespecteerd worden.
Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Behandel de paarden twee keer per jaar met een middel tegen lintwormen, bij voorkeur in het voor- en najaar. Ontworm gedurende de weideperiode iedere 8-10 weken. Als de paarden in de winter op stal staan is een eenmalige behandeling aan het begin van de winter voldoende.
De uitscheiding van kleine strongyliden eieren wordt gedurende 90 dagen onderdrukt. Het middel is werkzaam tegen in het darmslijmvlies verblijvende (ontwikkelende) L4 stadia van de kleine strongyliden. Op 8 weken na behandeling zijn vroege (hypobiotische) EL3 stadia van de kleine strongyliden geëlimineerd.
Een wormenkuur kost ongeveer 15 euro. Ook vlooien kunnen voor problemen zorgen, vooral voor katten die allergisch zijn. Ook kunnen vlooien ervoor zorgen dat de kat lintwormen krijgt.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand.
Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken. Door dieren te ontwormen volgens het behandeladvies wordt voorkomen dat een besmetting problematisch wordt.
Veel paarden kunnen namelijk een lichte of zeer geringe wormbesmetting zelf onder controle houden. In het najaar adviseren we echter om alle paarden tóch te ontwormen met een combinatiewormkuur (ivermectine/moxidectine + praziquantel = Equimax of Equest Pramox) zonder mestonderzoek.
Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.
Spoelworm (Parascaris equorum)
Spoelworm komt vooral voor bij veulens tot ongeveer een jaar oud. De eieren worden via het gras of in de stal opgenomen door het veulen en vervolgens maakt deze parasiet een hele trektocht door het lichaam. De larven komen o.a. in de longen terecht, waardoor het veulen ziek kan worden.
Als een paardeneigenaar wil behandelen tegen horzellarven, omdat er bijvoorbeeld veel eitjes waren te zien op de vacht, adviseren wij om dit te doen na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de levende horzellarfvliegen en is het risico op herinfectie, na behandeling van het paard afwezig.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
Vooral voor koppels jonge paarden is dit van groot belang; zij zijn gevoeliger voor worminfecties dan volwassen dieren en kunnen, als er niet goed gemonitord wordt, gedurende het weideseizoen een flinke infectie oplopen en daar in het volgende najaar en winter een hoop last van ondervinden. met zulke klachten.
Een veel voorkomende worm in Nederland is de Rode bloedworm, deze wordt ook wel kleine strongyliden genoemd. Rode bloedworm zien we het meeste bij jonge dieren tussen de 1 en 3 jaar, maar ook volwassen dieren kunnen ermee besmet worden. Deze larven trekken in de darmwand om daar verder te groeien.
BEHANDELING VAN DE SPOELWORM BIJ UW PAARD
Behandeling kan door middel van ontwormen. Er is veel resistentie gerapporteerd van spoelwormen tegen ivermectine en moxidectine. In iets mindere mate is er resistentie tegen fenbendazole. Het wormmiddel van keuze is pyrantel.