Krijg je eetpatroon terug op het juiste spoor door geen maaltijden over te slaan en te eten op vaste tijdstippen, ook als je geen honger hebt. Wat je slaappatroon betreft, is het belangrijk om altijd op regelmatige tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Probeer ook elke nacht voldoende te slapen.
Wanneer u gewoon 's nachts slaapt blijkt de interne biologische klok ervoor te zorgen dat u voor de 'vastperiode' grotere maaltijden wil consumeren. U krijgt meer honger en heeft vooral trek in zoet, zout of vezelrijk eten.
De roes van een eetbui
Wat iemand tijdens een eetbui eet verschilt per persoon. Sommigen grijpen naar zoet; donuts, koekjes, M&Ms, cake of stroopwafels. Anderen eten tijdens een eetbui vooral hartig: chips, kaas, pizza, nootjes en anderen combineren dit ook.
Drie oorzaken voor eetbuien
Een psychische: als verdoving, ontlading of schuilplek. Dit zijn eetbuien om emoties te reguleren. Een fysieke: je hebt al te lang, te weinig gegeten en je lichaam zet je aan tot een eetbui om maar zo snel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen. De eetbuien vanuit lichamelijke behoefte.
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorg je ervoor dat je stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrand je calorieën. Daarnaast verwarmt je lichaam het water waardoor je ook weer extra calorieën verbrandt. Tijdens je slaap zal je lichaam dus hard aan het werk zijn met het verbranden.
Als je veel complexe koolhydraten binnenkrijgt, met een beetje proteïne, en was calcium, draagt eraan bij dat de hersenen kunnen ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de stof tryptofaan het slaapverwekkende hormoon melatonine kan aanmaken. Al deze voedingsstoffen komen voor in een bordje havermoutpap.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Uitgangspunt is dus om de rust -waar je in een stresssituatie naar verlangd- op een andere manier te krijgen dan lekker eten waarmee je endorfines aanmaakt. Laat het anders een proces zijn waar ook andere je bij kunnen helpen.
Sommigen gaan op zo'n moment liever hongerig slapen, maar dat wordt meestal afgeraden. Je valt namelijk een stuk moeilijker in slaap met een rommelende maag. Bovendien is de kans groot dat je 's nachts meerdere keren wakker wordt door de honger.
Binge Eating Disorder kenmerken
Binge Eating Disorder (BED) is te herkennen aan een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor deze eetbuistoornis: geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
#1: YOGHURT HEEFT EEN SLAAPVERWEKKENDE WERKING
Zoals gezegd bevat yoghurt het aminozuur tryptofaan en dit stofje helpt je lichaam bij het produceren van de belangrijkste slaapbevorderende hormonen als serotonine en melatonine.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
We spreken van een objectieve eetbui wanneer jij en je omgeving vinden dat je in een korte tijd (2 uur) overdreven veel voedsel hebt gegeten. De hoeveelheid loopt soms op tot wel 10.000 kcal. De tijd en hoeveelheid zijn hier dus bepalend.
Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips. Omdat je eigenlijk geen behoeft hebt aan eten (maar aan rust, ontspanning of een troostende arm om je heen). Voel je plotseling behoefte aan eten opkomen? Vraag je dan af ; 'waar heb ik écht behoefte aan?'