Als een kip kale plekken krijgt doordat ze veren verliest, kan dit verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is de rui. Andere oorzaken kunnen stress, verkeerde voeding, veermijt, veerluis of veerpikken zijn.
Ethologen vermoeden dat het verenpikgedrag van de gedomesticeerde kip een afgeleide vorm van dit gedrag is. Met het moderne energierijke voer zijn de legkippen snel klaar met eten en dan gaan ze zich vervelen. Zolang het verenpikken niet is aangeleerd, kan het voorkomen worden door rekening te houden met het voer.
Ruien is een volledig normaal en natuurlijk proces. Kippen en ook andere hoenders gaan tijdens het jaar hun veren wisselen. Dit doen ze om het lekker warm te hebben in de winter. Goede pluimen zijn voor kippen hetzelfde als een warme trui en broek voor de mensen.
Een goede huisvesting voor kippen is essentieel. Zorg hierbij voor voldoende vloeroppervlak, licht en ventilatie. Een goed kippenhok bevat een nachthok en een ren waarvan tenminste een deel is overdekt. Plaats de voer- en drinkbakken bij voorkeur onder de overkapping of in het nachthok.
Veerluis is, samen met de bloedmijt, de meest voorkomende parasiet bij kippen. De veerluis voedt zich met de eiwitten die in de veren zitten van kippen. Kippen kunnen besmet raken met veerluis zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn.
Bloedluis is niet alleen schadelijk voor kippen en ander pluimvee, de kleine mijten kunnen ook bij mensen huidirritaties veroorzaken en in zeldzame gevallen hebben ze ook al ziektes overgebracht.
De oplossing: smeer of wrijf de poten van de kip in met olie of vaseline. Herhaal deze behandeling tot de aantasting verdwenen is. Gebruik tabakstro in de legnesten of meng het met de bodembedekking in je kippenhok. De sterke geur helpt om uitwendige parasieten zoals mijten, luizen en bloedluizen weg te houden.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het gedrag van kippen in de rui verandert. Ze zijn minder actief en leggen even geen eieren meer. Ze zien er ook anders uit: ze worden kaler, bleker en dunner. Ze kakelen een stuk minder.
Daarnaast kunnen de meeste kippen vliegen. Vooral kleine kippen kunnen soms wel hoogtes halen van zo'n drie meter.
Verenpikken en kannibalisme komen veelvuldig voor bij kippen en kunnen veel ongerief (pijn, verwondingen, uitval) veroorzaken. Deze gedragsproblemen komen, in alle houderijen voor; dus zowel in intensieve houderijsystemen, als in biologische en hobbymatige pluimveehouderijen.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen.
Versele-Laga Country's Best Kippenvoer
Versele-Laga is al jaren een kwaliteitsmerk op het gebied van vogelvoeding. Country's Best is speciaal ontwikkelt voor volwassen legkippen. Dit is een kwalitatief goede voeding speciaal voor kippen vanaf 18 weken oud. Gedurende de hele legperiode kan je deze voeding geven.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Kippenluizen zijn zichtbaar met het blote oog en te herkennen aan 6 pootjes. Je hebt de bruine lichaamsluis, veerluis, de donsluis, goniodes, vleugelluis en kippenkopluis. Deze luizen bevinden zich op de kip en veroorzaken kaalheid, jeuk, onrust en eventueel bloedarmoede.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.