De groutpaal, groutinjectiepaal, schroefinjectiepaal of injectiepaal is een trillingsvrij in de grond gevormde stalen buispaal, waarbij tijdens of na het schroef/draaiproces een mengsel van water en cement (= grout) door de holle boorschacht wordt geïnjecteerd.
Bij het installeren wordt de grond geheel verdrongen. Het op diepte brengen van de stalen buis geschiedt door schroeven onder gelijktijdig injecteren van cementgrout. Tijdens het installeren fungeert dit grout als smeermiddel, waardoor de te overwinnen weerstand tijdelijk praktisch geheel wordt gereduceerd.
Een schroefpaal is een stalen buis welke, indien nodig, met een injectie van een groutmengsel (een mengsel van cement en water) op diepte wordt geboord. Als de stalen buis op diepte is gebracht, wordt er wapening (stalen staven) in de stalen buis geladen. Naast de wapening wordt er ook beton in de stalen buis gestort.
Hoe hoger de constructie, hoe meer wind ze vangt en hoe dieper je best gaat met de palen. Het is aan te raden om minstens 1,2 m diep te gaan als het over een hogere constructie dan een terras gaat.
Door de verlengbare schroeven, is het mogelijk om voor zwaardere toepassingen de schroeffundering in ieder bodemtype altijd tot de vaste grond te kunnen indraaien. De schroeffunderingen kunnen gemonteerd worden tot 25 meter diep als er sprake is van slechte veengrond.
Groutinjectie is het inbrengen van grout om de grond te stabiliseren: de sterkte-, doorlatendheid- en stijfheideigenschappen van de ondergrond worden verbeterd.
Een fundering met schroefpalen is een populaire manier van funderen, en dat is niet voor niets. Schroefpalen zijn bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van funderingen in woonkernen omdat er geen hinder en geluidsoverlast door trillen of heien ontstaat.
Een Tubex-paal is een in de grond gevormde, grondverdringende trillingsvrije schroevend aangebrachte groutinjectie paal met een permanente stalen casing en gietstalen boorpunt.
Fundex® paal. Trillingsvrije, in de grond gevormde, grondverdringende betonpaal, vervaardigd met behulp van een schroevend ingebrachte stalen hulpbuis. Lengte paal: Tot circa 35 à 40 meter.
De DPA paal is een in de grond gevormde grondverdringende schroefpaal. Dit paalsysteem is trillingsvrij, geluidsvriendelijk en grondverdringend, met slechts beperkt uitkomende boorgrond. Het paalsysteem past daarmee uitstekend tussen een mortelschroef- of buisschroefpaal en de HEKpaal.
Mortelschroefpalen, ook wel avegaarpalen of boorpalen genoemd, zijn in de grond gevormde palen. Het grote voordeel van mortelschroefpalen is dat het een trillingsvrij paalsysteem is. Daarnaast is de geluidsproductie veel lager dan bij prefab betonpalen en is koppensnellen vaak overbodig.
Voor lichtere bouwprojecten, zoals een tuinhuis of schutting, wordt het aantal benodigde schroefpalen bepaald: De afmeting van het bouwproject. Het totale gewicht van het bouwproject. Het aantal steunpunten van het bouwproject.
Dubbel grondverdringende palen zijn palen die volledig trillingsvrij in de grond worden gevormd door het verdringen van zand. Deze palen hebben een kleine diameter, maar kunnen veel kracht opnemen. Zo kunnen ze het draagvermogen van de oorspronkelijke grondlagen verhogen waardoor deze kunnen dienen als fundering.
Mortelschroefpalen, avegaarpalen of schroefboorpalen. Deze namen worden gebruikt voor dezelfde typen palen. De avegaar bestaat uit een holle as met daar omheen een doorgaand schroefblad. Bij het omhooghalen van de avegaar wordt gelijktijdig betonmortel door de holle buis de grond in gepompt .
Grout is een mengsel van water en cement in de verhouding van 50 kg cement en 20 kg water. Eventueel worden hulpstoffen toegevoegd om bijvoorbeeld het mengsel na uitharden waterdicht te maken.
Er is echter een enorme erfenis van grenen funderingspalen. Wareco heeft berekend dat een houten funderingspaal zijn draagvermogen verliest na 180 maanden droogstaan. 'Bij veel voorkomende situaties als 2 maanden droogstand per jaar betekent dat een levensduur van 90 jaar.
Al eeuwen worden er in Nederland houten heipalen gebruikt, die ervoor zorgen dat de gebouwen die erbovenop staan niet verzakken. Amsterdam is een voorbeeld van een stad op palen. Het Paleis op de Dam is in 1648 gebouwd op 13.659 houten heipalen.
De mortelschroefpaal wordt geschroefd, waarbij eerst de grond met behulp van een holle boor wordt weggeboord. Eenmaal op diepte wordt de boor langzaam draaiend teruggetrokken. Op de vrijgekomen ruimte wordt gelijktijdig, door de boor heen, beton gepompt.
In de meeste gevallen kost heien 10.000 tot 20.000 euro. Een heipaal kost al snel zo'n 750 euro per stuk en gemiddeld zijn er tien stuks nodig. Daar komen natuurlijk meer kosten bij, zoals arbeidskosten, machinekosten, voorrijkosten en afvoerkosten.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Om de juiste stabiliteit te realiseren is het noodzakelijk dat je fundering minimaal 2 palen heeft. Per paal betaal je ongeveer € 1250. Dit betekent dat je minimaal € 2500 kwijt bent voor een fundering op palen.
Heipalen kunt u slaan met een kraan met heiblok of boren. Heipalen slaan is goedkoper dan boren. Het nadeel van heipalen slaan zijn de trillingen, deze trillingen kunnen omliggende objecten als huizen en schuren beschadigen. Denk hierbij aan scheurvorming in de buitenmuren enzovoorts.
Hoe diep de fundering moet zijn, is dus afhankelijk van hoe diep deze grondlaag ligt. Over het algemeen zijn de dragende grondlagen in Nederland zandlagen. Deze liggen in het oosten van Nederland redelijk dicht tegen het grondoppervlak, terwijl ze in het westen juist dieper in de grond liggen.
Globaal gezegd is het aantal palen gelijk aan de massa van een bouwwerk gedeelte door de draagkracht van 1 paal. Hoeveel funderingspalen er dan nodig zijn is afhankelijk van de oppervlakte, het gewicht van de aanbouw en de draagkracht van de bodem.