Bij 64 Kbps internet gaat het om de snelheid van mobiel internet, want deze wordt gemeten in Kbps. Het wil zeggen de hoeveelheid data die per seconde verzonden kan worden. Kbps staat voor kilobits per seconde. Als het over een snellere verbinding gaat, dan wordt het gemeten in Mbps.
De snelheid van 128 Kbps is laag. Ter vergelijking: abonnementen met internet hebben tegenwoordig vaak een snelheid van 20 Mbps. Dat is grofweg 160 keer sneller! KPN geeft zelf al aan dat je niet alles kunt met deze snelheid.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Bij een telefoonabonnement wordt je snelheid verlaagd naar 64 Kbps als je bundel op is, bij tablets is dit 128 Kbps. Dit kost niets extra, er zijn dus ook geen buitenbundelkosten. Zijn er oplossingen om weer normaal verder te kunnen internetten? Bij T-Mobile kun je kiezen om een eenmalige databundel te kopen.
Surfen aan 512 Kbps is een aangename snelheid waarmee je probleemloos e-mails kunt nalezen, sociale netwerken kunt bezoeken of filmpjes op YouTube bekijken. In EU-landen kunnen klanten surfen aan €0.0072/MB nadat 20GB mobiele data overschreden is, zonder aan snelheid in te boeten.
Aanbieders mogen zelf kiezen wat ze doen als u over uw bundel heen gaat. Uw aanbieder kan extra geld vragen voor het internetten. De kosten kunnen dan snel oplopen. Andere aanbieders vragen u geen extra geld, maar ze verlagen uw internetsnelheid voor de rest van de maand.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Hoeveel Mbps je nodig hebt, is afhankelijk van je internetgebruik. Een tekort aan Mbps vertraagt het downloaden, waardoor je internet merkbaar slechter wordt. Slechte wifi-verbinding: Een wifi-signaal kan belemmerd worden door muren, of allerlei meubelen. Dit verzwakt het signaal, waardoor je internet langzamer wordt.
50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker. 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt. 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
Als je internet alleen gebruikt voor informatie en bijvoorbeeld internetbankieren, dan is de minimale internetsnelheid – vaak 50 Mbit/s – voldoende. Ga je ook series kijken via Netflix, dan heb je een sneller abonnement nodig. Zeker als ook anderen tegelijkertijd willen internetten.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Internetaanbieders geven de snelheden van hun abonnementen altijd weer in Megabits per seconde (Mb/s). Een Megabit is 1.000 kilobit. Als u iets downloadt op uw computer wordt dit echter meestal weergegeven in kiloBytes per seconde (kByte/s). 1 kiloByte is gelijk aan 8 kilobit.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
200 Mbps: voor zwaardere internetgebruikers
Dit is een ruime snelheid die het makkelijker maakt om snel grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen de verbinding gebruiken.
Een richtlijn: Tot 20 Mbit/s: lage downloadsnelheid, maar kan genoeg zijn als je alleen woont en weinig internet of streamt. 40 tot 50 Mbit/s: als je met meerdere apparaten tegelijk wilt streamen, interactieve tv wilt pauzeren en opnemen en wilt gamen.
Bekijk of je wifi-signaal zwak is. Bij een draadloos netwerk is het bereik beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifi-zender in de (modem)router. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Heb je apparatuur die ouder is dan 6 jaar, vervang deze dan.
Werk je met verouderde apparatuur (ouder dan 5 jaar), dan is de kans groot dat je er niet de gewenste internetsnelheid op kunt halen. Verouderde hardware en software zijn vaak de veroorzaker van traag internet.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
Minimale internetsnelheid voor streamingdiensten: 7 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor SD-kwaliteit. 10 Mbps (megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit. 25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Verschil KB, MB EN GB
MB staat voor MegaBite en geeft het aantal data weer wat wordt verbruikt. Iedere actie die je op je telefoon uitvoert op internet (buiten Wifi om), kost je een aantal MB's. 1000 MB staat gelijk aan 1 GB.