Als je 3-fase aansluiting hebt, dan meet je tussen elke fases 400v. Je meet 230v, dus je meet gewoon tussen de fase en de 0. Dat betekend dat je het vermogen gewoon bij elkaar kan tellen. Overigens ook dat er gewoon een N binnen komt.
Een kabel doormeten
Sluit het zwarte meetsnoer op COM en het rode meetsnoer op VωmA. Kies met de draaischakelaar het symbool o))). Hou de rode meetpen tegen het ene metalen uiteinde van de kabel en de zwarte meetpen tegen het andere. Als de multimeter piept, is de kabel nog goed.
De spanning die tussen de fasen onderling aanwezig is, bedraagt ca. 400 Volt (voorheen 380V) terwijl tussen elke fase en de "nul" een spanning van 230 Volt staat. Toevallig is 400 gelijk aan 230 wortel 3.
Het is een kleine schroevendraaier met ingebouwd led-lampje. Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
Aansluiting op 380 volt
meer landen waar krachtstroom gelijkstaat aan een spanning van 400 volt. Nederland is hier een voorbeeld van. Naast de aansluiting van 400 volt, zou u ook voor 2×230 volt kunnen kiezen. Het is afhankelijk van de apparaten die u wilt gebruiken, welke aansluiting het meest geschikt is.
De 3-fasen aansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als je een 3-fasen aansluiting hebt, staat er 3x220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. Dit betekent dat je ook krachtstroom kan ontvangen (minimaal 380 volt).
Voor krachtstroom heeft u een aansluiting van minimaal 3x25 Ampère nodig. Als u deze niet heeft, vraagt u een verzwaring aan. Een erkend installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft. De eenmalige kosten voor het verzwaren van uw aansluiting vindt u in ons tarievenoverzicht.
Om de lekstroom te meten kan je een ampere meter (multimeter) tussen je aarde draad plaatsen. Je meet dan de stroom die dus via je je apparaten lekt naar de aarde. Je kan heel makkelijk meten welke apparaten er lekken door ze in of uit te schakelen.
Met een tweepolige spanningstester kan bijvoorbeeld de spanning in een stopcontact gemeten worden wanneer deze is voorzien van een aardcontact. Met een tweepolige spanningstester kan niet alleen de grootte van de spanning worden gemeten, maar kan ook gezien worden worden of het om gelijk of wisselspanning gaat.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Krachtstroom wordt gebruikt omdat daar meer elektrisch vermogen mee kan worden overgedragen dan met het lichtnet. Het gaat bij krachtstroom altijd om wisselstroom. In Vlaanderen wordt krachtstroom ook wel drijfkracht genoemd.
Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen. De 3-fasenaansluiting heeft meer capaciteit dan een 1-faseaansluiting. U kunt uw energieverbruik verdelen over de 3 fasen. Dit is handig als u apparaten hebt met een hoger energieverbruik.
Om simpel een dergelijk verloopstuk te maken, kan je gewoon een stekker die in je 400 V stopcontact past nemen, en je koppelt daaraan een gewone 230V kabel, waarvan je alleen 1 fase, de nuldraad en de aarding in de stekker doorverbind.
In de meterkast vindt de installatie van de krachtstroom aansluiting meestal plaats. De elektrische installatie in deze meterkast verzwakt de stroom tot 230 volt. Vervolgens verspreidt het naar de overige elektrische aansluitingen in het huis. Dit wil dus zeggen dat uw huis vaak al krachtstroom heeft.
Wat kost het aanleggen van krachtstroom? Gemiddeld moet u rekening houden met een bedrag tussen de 200 en 250 euro voor het aanleggen van krachtstroom. Deze kosten betaal je éénmalig en de kosten aan uw netbeheerder blijven doorgaans gelijk.
Een 5 polige 32 Ampère kabel kun je: 32 Ampère x 220 Volt = 7040 Watt belasten per fase. en dus niet 5000 watt zoals de kabel heet.
In een driefasig systeem van 3 x 400 V is het spanningsverschil tussen elke fasedraad en de neutrale fase altijd 230 V, terwijl het spanningsverschil tussen twee fasedraden 400 V bedraagt.
Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Een zwart stroomdraad heet ook wel schakeldraad. Zoals de naam van deze kleur stroomdraad al doet vermoeden, wordt de schakeldraad gebruikt na een schakelaar in huis. U kunt dit type stroomdraad zien als een verlenging van de bruine stroomdraad. Het verschil hierbij is dat er op een fasedraad ook altijd spanning staat.