Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.
Bodem bedekken
Heb je last van brandnetels in je borders, bedek dan de grond met bodembedekkers. Dit zorgt er namelijk voor dat brandnetels – maar ook elk ander onkruid – geen schijn van kans maakt. Je kan dit doen door bijvoorbeeld houtsnippers neer te leggen.
Hondsdraf werkt kalmerend voor de huid nadat deze in aanraking is gekomen met een brandnetel. Andere goede planten tegen brandnetels zijn de smalle en grote weegbree. Ze helpen vooral tegen de jeuk. Je kunt ze vaak vinden in Nederlandse wandelgebieden en bloeien van mei tot ongeveer november.
De grote brandnetel is vaak te vinden op afgelegen plekken, zoals afvalplaatsen en verlaten bouwplaatsen. Juist het feit dat de brandnetel veel stikstof bevat, trekt dieren aan. Voor de meeste planteneters is een verhoging van het stikstofgehalte van positieve invloed op hun groei, overleving en voortplanting.
Brandnetels prikken het hele jaar door. Je kunt de brandnetels echter ook plukken, bijvoorbeeld voor brandnetelthee, zonder geprikt te worden. De haartjes staan namelijk naar boven. Pak je het blad vast met één vinger boven en één vinger onder en trek je het blad in de richting van de haartjes mee, dan is het mogelijk.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Een bekend huis-tuin-en-keuken-middeltje is azijn. Als je dit op je huid smeert, zal het brandende gevoel afnemen. Ook de natuur zelf kan je een handje helpen bij klachten van de brandnetel.
De grote brandnetel is een doorlevende plant met wortelstokken. Hij wortelt oppervlakkig maar kan ver vertakken. Hij groeit bij voorkeur op rijke, matig vochtige bodem, bijvoorbeeld als ondergroei in bossen of bosranden en aan de voet van heggen.
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Ze hebben een licht tot matig vochtige bodem nodig. Verder hebben brandnetels weinig verzorging nodig.
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo'n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Eigenschappen van de brandnetel
Zuivering van bloed en lymfesysteem. Ontsteking werend en pijnstillend.
Als er ergens veel brandnetels groeien, zegt dat wat over de grond – zoals elke plant die 't ergens goed doet. Doordat er tegenwoordig meer stikstof neerslaat, kan ook de brandnetel uitbundig groeien. Die houdt daarvan. Hij groeit zowel in de zon als de schaduw, in grasland en bos.
Oude schapenrassen zijn echte grazers en zijn ook heel wat selectiever dan de echte gedomesticeerde vleesschapen. Ze doen zich tegoed aan grassen, kruiden maar ook aan brandnetel bramen en twijgjes.
Als je een brandnetel aanraakt, kan je een brandnetel prik krijgen. De prik is onschuldig, maar het is een vervelend gevoel. Dit komt door de kleine brandhaartjes die op de stengel en de bladeren zitten. Aan elke brandhaar zit een klein haakje, wat bij aanraking vast komt te zitten in de huid.
Hoe lang je het zakje in het water houdt en hoe warm het water is maakt echt verschil! Daarom adviseren wij om deze variant 3 tot 5 minuten te laten trekken in gekookt water met een temperatuur van 100°C. Wil je liever een sterkere thee? Laat het theezakje naar voorkeur nog iets langer trekken.
De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond. Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.