Als de deur van een koelkast of vriezer niet meer goed sluit dan is de oorzaak vaak te vinden bij het scharnier of een defect deurrubber. Een scharnier kan in veel gevallen opnieuw gesteld worden.
Los dit probleem snel op door te kijken of de koelkast nog waterpas staat en controleer ook het deurrubber. Kijk of deze nog overal vast zit en niet kapot is. U kunt een deurrubber meestal eenvoudig terug duwen in de deur als deze niet meer goed zit. Zorg er tevens voor dat er geen etensresten in het rubber zitten.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Als de deur snel gesloten of dichtgeslagen wordt, wordt er lucht uit geforceerd en het kan enkele minuten duren voordat het vacuüm verdwijnt, waarna de deur normaal geopend kan worden. Een vacuüm in een koelkast of vriezer na het sluiten van de deur is normaal en is geen defect.
De inbouw koelkast losschroeven
De inbouw koelkast is in de hoeken bij de scharnieren op vier plekken vastgeschroefd aan de nis. Verwijder de plastic afdekkapjes, draai de vier schroeven los en verwijder alle afdekstrips. Probeer nu of je de koelkast naar voren kunt schuiven.
Je hebt geen professional nodig om een losstaande koelkast te installeren. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en klaar! Je kunt je koelkast eenvoudig meenemen als je gaat verhuizen. Als kinderen het huis uitgaan en je minder ruimte nodig hebt in je koelkast, kun je hem makkelijk vervangen.
Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken. Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
Sleepscharnier voor koelkasten Sleepscharnier maakt het mogelijk om de meubel en koelkastdeur tegelijk te openen. Te gebruiken voor inbouwkoelkasten.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Maar Milieu Centraal gelukkig wel. Volgens hen verbruikt een gemiddelde koelvriescombinatie van 15 jaar oud jaarlijks 380 kWh."
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Tip 1: zet de koelkast waterpas
Wanneer je koelkast niet waterpas staat, trilt het apparaat. Met de verstelpootjes zet je het apparaat waterpas. Controleer ook of voorwerpen tegen de leidingen aan de achterkant van de koelkast zitten en haal deze eventueel weg.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Zorg ervoor dat er een geaard stopcontact is waar je de koelkast op aan kunt sluiten. Het stopcontact mag niet te ver weg van de koelkast staan want het wordt afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken. Zet de koelkast wanneer je hem aansluit nog niet direct aan; een nieuwe koelkast moet altijd eerst rusten.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Een vrijstaande koelkast plaats je overal in de buurt van een stekker. Een inbouw koelkast werk je weg in de nis van je keuken.
Bij een inbouwkoelkast of -vriezer met een deur-op-deur systeem wordt het keukenpaneel van de inbouwkast direct op de koelkastdeur gemonteerd. Deur-op-deur wordt ook wel een vlakscharnier genoemd. Het keukenpaneel draait mee op de scharnieren van de koelkastdeur en gaat tegelijkertijd open.
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen. Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!