Varkens zijn hele nuttige dieren. Ze zorgen voor vlees en spek, ploegen akkers om en zorgen voor bemesting van schrale grond. Daar hoeven ze niet veel voor terug: ze eten namelijk alles. Zo verwerken ze al het afval en de bijproducten van de boerderij.
Het varken is, net als de mens, een alleseter. Als hij niet aan het rusten is, gaat hij met zijn snuit op zoek naar eten. Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit.
Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Varkensvlees is een belangrijke bron van eiwitten die goed door het menselijk lichaam zijn op te nemen. Voor een goede gezondheid is het eten van eiwitten noodzakelijk. Daar komt bij dat met het stijgen van de welvaart mensen dierlijke eiwitten willen eten en dat niet iedereen van een plantaardig alternatief houdt.
Varkens zijn sociale en gevoelige dieren. Ze kennen en herkennen 26 verschillende geluiden waarmee ze boodschappen en stemmingen weergeven. Ergernis, tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn - een varken drukt het allemaal uit. Ze nemen ook emoties van elkaar over.
Varkens hebben emoties, net als mensen. En ook varkens tonen hun gevoelens via hun gedrag. Jammer genoeg stopt daar de overeenkomst, je zult een varken niet zien huilen of lachen.
Ze grazen gras, scharrelen paddenstoelen en eetbare planten bij elkaar en zijn dol op fruit. Ook jagen wilde varkens op kleine dieren, zoals kikkers. Van nature vinden varkens het meeste van hun voedsel met hun snoet. Op hun snoet hebben varkens namelijk een wroetschijf, waarmee ze de grond omwroeten.
het varken, want het heeft wel gespleten hoeven, maar het herkauwt niet: het geldt als onrein. Het vlees van deze dieren mag u niet eten en hun kadavers niet aanraken: zij gelden als onrein' (Lev.11:7-8; vgl.Deut.
Voor christenen is het helemaal niet verboden om varkensvlees te eten.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Varkens, vleesetende dieren met slagtanden (kat, hond), vogels met scherpe klauwen (roofvogels), landdieren zonder oren (kikkers en slangen) en ratten zijn door de Koran beschreven als haram.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag.
Door moslims en joden (en sommige christenen) wordt het vlees als onrein beschouwd.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Het verbod op varkensvlees, behalve door joden vandaag ook door moslims gehanteerd, gaat terug op bepalingen uit het joodse schrift, aldus Devisscher. "In Leviticus 11 wordt van alle beesten die leven op het land, in het water of in de lucht, keurig opgesomd of ze rein zijn of niet".
Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Ze mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden. Dit heet halal.
Volgens de joodse spijswetten mag je bepaalde diersoorten niet eten, zoals varkens of schelpdieren. Verder moet je vlees en zuivelproducten niet in dezelfde maaltijd gebruiken. Deze beide adviezen zijn helemaal zo gek nog niet en zouden veel gezondheidsklachten voorkomen.
In het Oude Testament staan veel regels over dieren die de Joden wel mogen eten, en dieren die ze niet mogen eten. De dieren die gegeten mogen worden, zijn 'reine dieren'.De dieren die niet gegeten mogen worden, zijn 'onrein'. Dat zijn bijvoorbeeld varkens, uilen en konijnen, maar ook sommige vissen zoals paling.
Zondagse kleren, nette outfits die alleen op de dag des Heeren uit de kast komen, zijn lang niet meer in alle kerken gebruikelijk. En in sommige gemeenten wordt er juist niet aan getornd.
Zo werd ook het varken in Syrië en Egypte óf een heilig óf onrein dier. Misschien waren alle onreine dieren van oorsprong wel heilig. Eén keer per jaar werden in Egypte aan de maan en Osiris varkens geofferd, maar mettertijd werd het varken gezien als incarnatie van Seth, de duivel en vijand van Osiris.
Varkens zien voornamelijk contrasten en alleen de kleuren rood, groen en blauw. Wat dan wel weer handig is: ze hebben een zicht van 310 graden en zien dus bijna helemaal rondom. Toch gebruikt een varken liever zijn snuit om een nieuwe omgeving te verkennen.
Varkens zijn hele nuttige dieren. Ze zorgen voor vlees en spek, ploegen akkers om en zorgen voor bemesting van schrale grond. Daar hoeven ze niet veel voor terug: ze eten namelijk alles. Zo verwerken ze al het afval en de bijproducten van de boerderij.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.