Nederlands en de lokale taal Papiamento zijn de officiële talen van Aruba, maar de meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels en Spaans. Papiamento belichaamt de vriendelijkheid waar de lokale bevolking om bekend staat.
Er bestaan twee spellingvarianten van het Papiaments; het Papiamento, dat wordt gesproken op Aruba heeft een etymologisch georiënteerde spelling, terwijl het Papiamentu, dat gesproken wordt op Curaçao en Bonaire, fonetisch gespeld wordt.
'Bon Dia' en 'Bon Nochi'
Het is net als dat liedje van Bassie en Adriaan: Bon dia is goedemorgen, Bon nochi goedenacht. Het is op de eilanden heel normaal om altijd, overal, iedereen te groeten.
de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten;de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Ruim 75% van de Arubanen spreekt Nederlands behalve diegene die niet oorspronkelijk uit Aruba komen.
Het Nederlands is als taal van het Koninkrijk der Nederlanden een officiële taal op alle eilanden. Dat betekent niet dat er op alle voormalige Antillen volop in het Nederlands wordt gecommuniceerd. Ondertussen zijn ook het Engels en het Papiaments officiële talen op verschillende eilanden.
Dushi is Papiamento voor lekker
In het Papiaments heeft dushi onder andere dezelfde betekenis, maar in de context van eten wordt het ook gebruikt als iets erg lekker is. Uw eten hoeft dus niet per se zoet te zijn om dushi te zijn!
Is het Papiaments makkelijk te leren? Van alle talen lijkt het Papiaments het meest op het Spaans. Dus mocht je al een van deze talen spreken, dan is het makkelijk om de andere taal te leren. Zelfs wanneer jet niet bekend bent met het Spaans, is het vrij makkelijk om Papiaments te leren.
Bo a drumi bon? Heb je goed geslapen? Kiko bo ta bai hasi awe? Wat ga je vandaag doen?
Papiamentu is een taal die is ontstaan uit Afrikaanse dialecten, Spaans, Portugees, Engels en Nederlands en wordt door de bevolking op de Benedenwindse eilanden (Curaçao, Bonaire en Aruba) gesproken.
Het populairste woord in het Papiaments. Dushi betekent schatje, liefje, lekker, mooi, aangenaam, gezellig, fijn, zoet en nog meer positieve dingen.
365 dagen per jaar geniet je hier van tropische temperaturen en vele zonuurtjes. Het eiland staat bekend om haar hagelwitte zandstranden, de turquoise zee die schreeuwt om een duik, het gezellige Oranjestad en de unieke bezienswaardigheden.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Het Tobi wordt ook, zij het minder, gesproken op de Zuidwest-Eilanden (Helen Reef, Fana, Pulo Anna, Merir en Sonsorol). Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
De Hopi vormen een indianenvolk in het noordoosten van Arizona in de Verenigde Staten van Amerika. Het is de meest westelijke groep van de Pueblo-indianen. Hopi is de afkorting van de term die het volk zelf gebruikt, Hopituh Sinom, ofwel "de mensen van Hopi".
Wij Curaçaoënaars, Bonairianen en Arubanen zien het ook zo. Daarom wensen we elkaar en anderen op de maandag een bon siman, een goede week. Iedere maandag weer.
Ruim 700 mensen zijn geboren op Aruba, Sint-Maarten of Curaçao, van wie 426 op Sint-Maarten. Uit de Dominicaanse Republiek komen 291 mensen (9 procent) en 200 (6 procent) uit Europees Nederland.
Om te wonen op Aruba heb je een verblijfsvergunning nodig. Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort, mag je 180 dagen op Aruba verblijven. Blijf je langer? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen.
In 1986 kreeg Aruba, tot dan toe onderdeel van de Nederlandse Antillen, de Status aparte en werd daarmee een zelfstandig land binnen het Koninkrijk. Het Koninkrijk der Nederlanden bestond tussen 1986 en 2010 uit drie landen: Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.
Vroeger was Savaneta de hoofdstad van Aruba. Oranjestad bleek echter een stuk praktischer door de ligging aan zee, waardoor schepen hier eenvoudig konden aanleggen. In 1790 werd Oranjestad dan ook officieel de hoofdstad van Aruba.