Het strand ligt direct aan het Waddenzee Werelderfgoed (achter de Westerzeedijk), waardoor het water zout is. De omvang van het strand is dan ook onderhevig aan eb en vloed. Afhankelijk van de tijd van het jaar is het Harlinger strand een fijne plek om even lekker uit te waaien, of juist te luieren in de zon.
Het Nederlandse deel van de Waddenzee behoort tot de binnenwateren, de scheepvaart is er dus gehouden aan het Binnenvaartpolitiereglement.
De kusten bij Groningen, onderdeel van het Waddenzee Werelderfgoed, bieden een rust en ruimte zoals eigenlijk nergens in Nederland nog te vinden is. U ontdekt er heerlijke stranden met vergezichten tot voorbij de zandplaten en het onbewoonde Rottum.
Eén van de belangrijkste kenmerken van de Waddenzee is het getij. Door het getij hebben we in het waddengebied ongeveer twee keer per dag hoog- en twee keer per dag laagwater. En tussen hoog en laag water is het eb, tussen laag en hoog water vloed. Het op en neergaan van het zeewater veroorzaakt stromingen.
De bodem langs de waddenkust is vaak van een soort sterk ruikende kleigrond. Je kunt er niet makkelijk langs of in de zee lopen zonder weg te zakken in de 'modder'. Terwijl de Noordzee kust vele stranden heeft waar mensen kunnen lopen en liggen te zonnen.
Het beste antwoord. Stranden en duinen ontstaan door het aanspoelen en vervolgens opwaaien van zand. Door de overheersende zeestromingen en windrichting zal het zand (in theorie) aan één kant van het eiland "aankomen" terwijl het eiland aan de andere zijde afkalft.
De Trilaterale Expert Group Seals voert jaarlijks op elkaar afgestemde luchttellingen uit die het gehele Werelderfgoed Waddenzee en het eiland Helgoland beslaan. Sinds de eerste tellingen in 1975 is het aantal gewone zeehonden gegroeid van minder dan 5.000 tot een schatting van 40.800 individuen in 2019.
Dus op z'n allerdiepst is de Waddenzee 11,8 meter.
Voor natuurliefhebbers zijn Schiermonnikoog en Vlieland de mooiste waddeneilanden. Wil je fietsen of wandelen, dan is Terschelling ook een prachtige bestemming. In de zomer is dit echter een echte jongerenbestemming. Wie wil winkelen en uitgaan kan beter Texel kiezen.
Dieren van het wad
Er leven wadpieren, zeeduizendpoten, wormen, kokkels en garnalen. In het water leven mosselen, garnalen, plankton (heel kleine diertjes en plantjes), vissen en zeehonden. Dit is natuurlijk een enorm grote voedselbron voor vogels.
Het stadsstrand is vergroot en op de versterkte zeedijk is een boulevard aangelegd die toegankelijk is voor fietsers en wandelaars. Het strand is vanaf de boulevard voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. Marconi Buitendijks maakt Delfzijl nu ook tot een Poort naar het “Waddenzee Werelderfgoed”.
Ook op vele plekken aan de Friese Meren zijn heerlijke strandjes te vinden om te zwemmen of te zonnen. In totaal zijn er zelfs meer dan 25 stranden te vinden in Zuidwest Friesland! Kinderen nemen een schepje en een emmertje mee voor een hele dag 'wetterwille', oftewel waterpret.
Strand bij het Lauwersmeer
Het strand bij Hoek van de Bant is een bekend kitesurfgebied. Strand Oost, het Westelijk strand, strand van Oostmahorn en het strand bij Suyderoogh zijn de mooiste stranden bij Lauwersoog.
Prielen op het wad
Prielen zijn kleine geultjes op de wadplaten, die bij laag water helemaal droogvallen. Bij eb stroomt het water van de plaat door prielen naar de geulen. Als de plaat droogvalt gaan de zeedieren, die zich op de plaat tegoed hebben gedaan aan bodemdieren, via de prielen naar dieper water.
Waddenzee altijd in beweging
Het wad is altijd in beweging. Enorme hoeveelheden water persen zich tweemaal per dag met eb en vloed door de zeegaten tussen de Waddeneilanden. Met het water verplaatsen zand en slib (sediment) zich en worden geulen, platen, kwelders en de eilandkusten gevormd.
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.
Vlieland. Vlieland is een heel stuk kleiner dan Texel, maar zeker niet minder de moeite waard. Daarnaast is het eiland autovrij en dat maakt de sfeer er meteen heel anders. Je kunt je hier vrij bewegen en volop genieten van de rust en de natuur.
De regels voor hardvaren op het Wad
Op het Wad geldt een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur. Alleen in de vaargeulen voor de veerboten en de vaargeulen naar de Noordzee mag harder worden gevaren.
Je met voorbedachte rade vast laten varen in een zandbank en droogvallen bij laag water, klinkt dat niet als een waar zeemans avontuur? Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar iedere zes uur af en vallen grote delen van het wad droog.
Je vaart in ongeveer 2,5 uur van Ameland naar Terschelling (of andersom).
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
De gewone zeehond voedt zich met een breed assortiment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.
Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Vroeger zwommen zeehonden dan ook regelmatig rivieren op. Omdat de meeste rivieren nu afgesloten zijn door sluizen en waterkeringen is het niet zo makkelijk meer om in het binnenwater te komen.