Deze 'mannelijke overgang' noemen we ook wel andropauze. Van vrouwen weten we allemaal wel dat ze te maken krijgen met hormonale veranderingen. Veel minder bekend is dat mannen dit ook meemaken.
Mannen in de andropauze hebben vaak last van minder energie, zwakke spieren, een lager libido en erectieproblemen, die soms gepaard gaan met depressieve klachten.
Opvliegers komen vooral voor bij vrouwen, maar kunnen ook voorkomen bij mannen. Net als bij vrouwen, worden opvliegers bij mannen veroorzaakt door een hormoonverandering, in het geval van mannen door het hormoon testosteron. Als het testosterongehalte bij een man snel daalt, kan een opvlieger ontstaan.
Opvliegers bij mannen? Opvliegers kunnen ook bij mannen optreden maar dit gebeurt veel minder vaak omdat de daling van het mannelijk hormoon testosteron veel langzamer gaat. Het testosteron daalt veel geleidelijker waardoor heftige hormoon schommelingen meestal uitblijven.
Een midlifecrisis duurt ongeveer 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen: deze periode verschilt per persoon en er bestaat zelfs twijfel over de vraag of ieder mens te maken krijgt met een midlifecrisis. Tijdens de middelbare leeftijd zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden.
Midlife crisis symptomen bij mannen
Een midlifecrisis gaat gepaard met veel onrust, onvrede en een drang om veranderingen door te voeren in werk, relatie en levensstijl. Dit zijn de meest voorkomende symptomen: Een intense behoefte om een lang gekoesterde droom nu eindelijk te gaan verwezenlijken.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Mannen hebben er minder vaak last van
Voor vrouwen is de kans op klachten door de overgang groter. Volgens Moorman krijgt 80 procent van hen in zekere mate last en bij 2 op de 10 vrouwen zijn die klachten ernstig. Bij mannen gaat het om 12 procent die kampt met klachten.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
Meer over laag testosteron (hypogonadisme)
De oorzaak is niet altijd bekend. Soms hangt dit samen met een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook optreden bij problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of als een van de zaadballen is verwijderd.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
“Er zijn al langer geruchten over mannen die hun eigen maandelijkse periode hebben, maar deze bevindingen tonen aan dat het een bestaand fenomeen is, dat door veel Britse mannen wordt ervaren”, aldus Chris Johnson van Voucher Cloud.
Vitamine D is een hormoon dat o.a. voor de aanmaak van testosteron zorgt. Helaas heeft de meerderheid van de Nederland bijna altijd te weinig vitamine D in zijn bloed heeft. Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben.
4. Kan vitamine B6 je testosteron een boost geven? Vitamine B6 heeft zowel direct als indirect invloed op de testosteronspiegel. Het bevordert de productie van androgenen, waardoor de testosteronniveaus stijgen.
Kortom. Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
Vooral niet wanneer die verandering het gevolg is van het verlies van de relatie met je man. Maar je kunt de midlife crisis van je echtgenoot alleen overleven door je te richten op wat je zelf in de hand hebt. Niet door je steeds bezig te houden met wat je zou kunnen doen om hem terug te krijgen.
Hoe herken je een midlifecrisis en hoe ga je ermee om? Op een bepaalde leeftijd, meestal tussen de 40 en 60 jaar, kan je het gevoel krijgen dat je beste jaren achter je liggen, en dat je dus enkel nog een doelloos bestaan rest. Dit is het begin van een periode van emotionele onrust, ook gekend als de midlifecrisis.