Tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets kunt u zelf niet meer verwijderen. Daarom zal de mondhygiënist dit voor u doen. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees weer vast aan de tanden en kiezen.
U kunt kiezen uit behandelingen voor reductie of regeneratie van de parodontale pocket voor het vormen van bot en tandvlees. Bij deze behandelingen worden bacteriën verwijderd en wordt de diepte van de pocket chirurgisch verminderd zodat er minder bacteriën kunnen groeien.
Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers. Een tandarts of mondhygiënist kan je hierover adviseren en je bij de behandeling ondersteunen, door de pockets professioneel te reinigen.
Tussen een tand of kies en het tandvlees zit een kleine ruimte, dit wordt de pocket genoemd. In een gezond gebit is deze pocket hooguit 3mm diep en zal niet bloeden bij aanraking (bijvoorbeeld bij het poetsen of eten).
Bij parodontitis en peri-implantitis hebben zich diepe zakjes (pockets) gevormd tussen het tandvlees en de tanden, waarin zich veel bacteriën ophopen. De bacteriën onder het tandvlees veroorzaken een ontsteking en via dit wondoppervlak komen constant bacteriën en ook ontstekingsproducten in de bloedbaan terecht.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn.
Dit ontstaat wanneer bacteriën de kans krijgen zich op te hopen rond tanden en kiezen en zo tandplaque vormen langs de tandvleesrand en in de zogenaamde tandvlees-pocket. Dit is een bestaande ruimte tussen tandvlees en tand van 1- 3 mm diep (een beetje vergelijkbaar met de ruimte onder een nagel).
U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.
Wij raden vooral de tandpasta met Tea Tree Olie aan als je: Een tandpasta wilt gebruiken, die ook gebruikt kan worden voor de verzorging van je mond bij bloedend tandvlees, schimmelinfectie op je tong en parodontitis.
Eerste bezoek bij de tandarts- parodontoloog
De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt gemeten (parodontiumstatus). Er wordt gekeken hoe erg het tandvlees bloedt en in hoeverre het tandvlees teruggetrokken is. Om te zien of de ontsteking het kaakbot heeft aangetast worden er röntgenfoto's gemaakt.
De kosten voor parodontologie kunnen uiteen lopen van € 400 tot € 1.300, afhankelijk van het soort behandeling. De prijzen veranderen ook elk jaar, dus vraag vooral vooraf een offerte op als je wilt weten wat de kosten in jouw situatie zullen zijn.
Ja, je kunt genezen van parodontitis door zelf te zorgen voor een goede mondhygiëne en door een professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. Wel is het zo dat verloren kaakbot niet meer terug komt. Je kunt zelf tandplak verwijderen door te poetsen en ragers en/of stokers te gebruiken.
Het kaakbot groeit vanzelf weer aan en vult het ontstane gaatje weer op. Dit duurt enkele maanden.
Deze ruimtes noemen we pockets. Het verschil met gingivitis is dat parodontitis niet omkeerbaar is. Alle ontstane schade is daarom blijvend.
en McMahon et al., dat vitamine D suppletie en calcium een positief effect heeft op parodontitis en het voorkomen daarvan. Vitamine D3 werkt antibacterieel, onder andere op actinomyceten.
Bij het behandelen en voorkomen van parodontitis kunnen de PERIO•AID producten een belangrijke rol spelen. De effectiviteit van de PERIO•AID producten is voor een groot gedeelte gebaseerd op de werkzame stof Chloorhexidine.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Doet u niets aan parodontitis, dan kan het tandvlees zich ver terugtrekken.Niet alleen kan het uiterlijk van uw gebit hierdoor sterk achteruitgaan, ook kan dit voor gevoelige tanden zorgen.
Je kunt ontstoken tandvlees snel genezen, maar het heeft je dagelijkse aandacht nodig. Met de juiste mondverzorging zou je binnen 14 dagen resultaat moeten boeken. Als je het negeert, kan deze veelvoorkomende vorm van tandvleesontsteking overgaan in parodontitis.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Van elke tand of kies wordt de pocketdiepte op zes punten rondom gemeten en genoteerd. Als er meer zaken rondom de staat van het tandvlees genoteerd moeten worden, zoals o.a. de wortelsplitsingen (furcaties) en de mate waarin het tandvlees teruggetrokken is dan wordt er een parodontiumstatus gemaakt.
Een gebitsreiniging duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur en omvat het volgende: Mondonderzoek: Uw mondhygiënist onderzoekt uw tanden, tandvlees en kaakbot. Hij of zij zoekt naar gaatjes, tandvleesproblemen en andere problemen die behandeld moeten worden.
Hoeveel je precies betaalt voor een dieptereiniging hangt af van de ernst van het probleem. Een routinereiniging bij je tandarts kost gemiddeld 75 tot 200 euro.
Er zijn 2 soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken zijn hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders. Een mondhygiënist mag alleen boren, vullen, verdoven en foto's maken in opdracht van een tandarts.