Dragen van zacht schoeisel binnenshuis, aanbrengen van viltjes onder de stoelen, en het leggen van een kleed kan veel geluidsoverlast voorkomen. Tegen het dreunen van de deuren helpt het om rubbertjes in de stijlen te plaatsen.
Contactgeluid ontstaat doordat bepaalde constructiedelen van een gebouw in trilling worden gebracht. Door het lopen met hoge hakken over een stenen vloer bijvoorbeeld of door het schuiven met meubilair, ontstaan trillingen die zich via de vloer en de wanden naar de rest van het gebouw voortplanten.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Loopgeluiden van buren worden over het algemeen overdag wel geaccepteerd, mits ze niet te hard zijn, niet te vaak voorkomen en niet te lang duren. De meeste mensen willen hun buren 's avonds, 's nachts en 's morgens vroeg niet horen lopen.
De beste manier om een plafond tegen geluiden te isoleren is het creëren van een verlaagd plafond dat met trillingsdempers akoestisch ontkoppeld is van het bestaande plafond. De dempers zijn bedoeld om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen.
Leefgeluiden zijn normale geluiden van bewoners die buren toch vervelend kunnen vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: Lopende, rennende, spelende of springende kinderen. Geluid van de douche of het toilet.
Van contactgeluid spreekt men wanneer de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
De meest effectieve oplossing om geluidsoverlast via de muur te verhelpen is door een geluidsisolerende voorzetwand te plaatsen. Dit is tevens de duurste en lastigste optie. Een voorzetwand is een wand die los staat van de muur. Niet als een kast, maar door een houten frame.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Wanneer geluid wordt overgedragen via gemeenschappelijk kanalen of gangen, spreken we van omloopgeluid. Hieronder verstaan we transmissie van geluid via bv. verluchtingskokers, valse plafonds, gangen e.d.
1. Geluidsoverlast door luchtgeluid. Spelende kinderen, lachende buren, claxonnerende auto's en een luide televisie verspreiden geluidstrillingen in de omgeving. Deze trillingen worden gedeeltelijk geabsorbeerd door omliggende materialen zoals muren, ramen en (straat)tegels.
De beste manier om geluidsdemping in de woonkamer van je hardhouten appartement te bereiken, is door de vloer te bedekken met tapijttegels of een groot vloerkleed. Hiermee kan je voorkomen dat jouw eigen geluid je aangrenzende buren hindert, maar het kan ook het geluid van benedenburen dempen.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Het is gelukkig mogelijk om achteraf de spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Via boorgaten in de voegen wordt langs de buitenzijde van de spouwmuur een isolerend materiaal in de spouw aangebracht. Je hebt de keuze uit meerdere mogelijke materialen met verschillende isolatiewaarden.
Met flankerend geluid wordt geluid bedoeld dat via een doorlopende constructie naar de ontvanger 'reist'. Met een doorlopende constructie wordt bijvoorbeeld een muur bedoeld die omhoog loopt naar meerdere verdiepingen.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Het starttarief voor een geluidsmeting is €450,- ex btw.
Het tarief voor een geluidsmeting is onder andere afhankelijk van de mate van geluidsoverlast, frequentie van de overlast, type geluidsoverlast, locatie van de bron en aantal benodigde metingen.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.