Als jouw kindje toch graag een zijligging aanneemt of een voorkeurspositie heeft, kun je ook gebruik maken van een zijslaapkussen. Daarmee kan jouw kindje veilig op de zij slapen, zonder dat hij terug rolt in zijn of haar favoriete positie.
De eerste twee weken kan je baby nog op de zij slapen. Daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen tot op de buik. Als je baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kun je hem zelf zijn slaaphouding laten bepalen.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Je kan de Baby Sleep veilig gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden. Als je baby zichzelf om gaat draaien raden wij het gebruik af. Je kan het kussen dan wel gebruiken als je baby slaapt terwijl jij er zicht op hebt, zoals bijvoorbeeld in de kinderwagen.
Leg je baby altijd op zijn of haar rug te slapen. Leg je baby vanaf de geboorte op zijn of haar rug te slapen, zo is je baby de rugligging vanaf het begin gewoon. Het helpt als je een slaapzak gebruikt.
Een baby mag tot 2 weken na de geboorte en na een leeftijd van 6 maanden op zijn zij slapen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Het is een kussen die stimuleert dat de baby op de zij blijft liggen op een veilige manier. Het voorkomt dat een baby op de buik kan rollen, waardoor wiegendood vergroot wordt. Het bestaat uit twee kussentjes (een lange en een kortere) die met elkaar verbonden zijn.
Bij voeding in zijligging ligt uw baby bij u op schoot op de zij. Deze houding kan de baby ondersteunen bij het leren drinken. De melk loopt iets minder snel uit de speen en komt eerst in de wang en niet direct achter in de mond. Hierdoor is de kans minder groot dat uw baby zich verslikt.
Als baby's altijd op dezelfde kant van hun hoofd liggen, kunnen ze een afgeplatte schedel krijgen. Met stabilisatierolletjes of zijligkussentjes zou een baby op zijn zij blijven liggen. Ook daarmee zou je kunnen voorkomen dat het hoofd van de baby scheef groeit, en soms kun je reflux voorkomen.
Voed je baby afwisselend op je linker- en rechterarm (ook bij flesvoeding dus) en leg hem in rugligging te slapen met zijn hoofdje afwisselend naar links en rechts. Draag je baby regelmatig en gebruik zo min mogelijk stoeltjes in de eerste maanden, alleen om je baby in de auto te vervoeren.
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Zijligkussen; er zijn speciale zijligkussens waar je de baby tussen legt zodat hij / zij op zijn zij ligt. Dit vond baby girl prima, maar baby boy weer minder. Dit mag echter alleen onder toezicht in verband met de wiegendood, dus niet 's-nachts.
In het kort. Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Het kan soms wel 10 minuten duren voordat je baby een of meerdere boeren laat. Wees dus geduldig en leg je baby niet te snel neer. Het helpt ook als je je baby rustig laat drinken. Zo voorkom je dat er veel lucht in de maag terechtkomt.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Wakker in bed leggen
Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Laat jouw kindje veilig slapen op zijn ruggetje of op de zij dankzij het zijligkussen van Snoozzz. Het is een wikkel die geschikt is voor pasgeboren baby's tot de leeftijd van ongeveer twee jaar. Deze wikkel vermindert de kans op buikslapen, een scheef hoofdje en het wegglijden onder het beddengoed.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Leg je baby vanaf het begin afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts wanneer je je baby in bedje ligt. Ook als je baby een voorkeurshouding heeft, is het belangrijk het hoofdje regelmatig naar de andere kant te draaien. Het beste is om je baby met ieder slaapje op een andere kant te leggen.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Stress bij de baby door te veel licht-, pijn- en geluidsprikkels na de geboorte. Scheidingsangst wanneer een kind in het ziekenhuis moet blijven en wordt gescheiden van zijn moeder, bijvoorbeeld doordat hij onderzocht moet worden of in de couveuse moet liggen.