Als het grond zonder andere materialen betreft dan kun je aarde uit de tuin afvoeren in een container die hiervoor bestemd is. Denk aan zwart of wit zand. Dan is verdere scheiding niet vereist wat de kosten zal drukken.
Om terrassen, tuinpaden of opritten die aangelegd zijn met klinkers of tegels op te voegen, wordt meestal wit zand gebruikt. Je hoeft enkel het zand uit te strooien en in te keren met een borstel. Dit herhaal je best enkele keren want zware regenbuien kunnen het zand tussen de klinkers of tegels wegspoelen.
Zand mag onder geen beding gedumpt worden in de natuur. Het moet weggebracht worden naar de milieustraat van de gemeente. Houd rekening met een aantal zaken als u zelf zand afvoeren wilt: De gemeente vraagt vaak een milieubijdrage.
Straatzand – Wit Zand
Veelal wordt met Wit Zand de term Straatzand bedoeld. De term wit zand geeft dan de zuiverheid van het zand aan. Het zand is gezeefd en daardoor vrij van vervuilingen als steentjes of schelpen. Door de samenstelling is het zand daarnaast voldoende waterdoorlatend en stabiliserend.
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
3. Voor het tijdelijk opslaan van (losse) voorwerpen zoals zand, siertuintegels of cement, deze niet langer dan 7 achtereenvolgende dagen blijven staan en er niet meer dan 1 parkeerplaats worden ingenomen.
De actuele prijs voor 1 kuub zand is op dit moment ongeveer 139 euro inclusief BTW en transportkosten.
Het zand dat u over het gras verspreidt, trek na verloop van tijd in de grond en maakt de bovenste laag grond los. Dit verbetert de water- en luchtcirculatie, wat resulteert in een dichter en groener gazon. Bovendien is dit ook een goede manier om oneffenheden in de grond weg te werken.
Verdichten van straatzand doet u door het zand aan te trillen met een trilplaat. Een trilplaat kunt u huren bij een verhuurbedrijf. Omdat het zand door het verdichten inklinkt, kunt u het beste ongeveer 10 procent extra straatzand bestellen.
Je kunt tuin zand wegbrengen waarbij je eerst alle resten van wortels en beplanting verwijdert, het is mogelijk om hiervoor een tuinafval container te huren. Informeer naar de mogelijkheden en tarieven per type afval.
Groenafval kunt u kwijt in uw eigen groene bak of u levert het gratis in bij de milieustraat. Veel mensen denken dat dit ook kan met zand, maar dat is niet het geval. Zand, grond, steen en ook steenpuin moet u betaald afvoeren.
Bewaren en weggooien
Je kunt het als je kind er niet langer in speelt, uitstrooien in je tuin bijvoorbeeld. Speelzand voor binnen hoort bij het restafval. Ververs speelzand in ieder geval 1x per jaar. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
Het speelzand laat water door, om zo eventuele wateroverlast te voorkomen. Veel mensen vragen zich af of ophoogzand ook als speelzand gebruik kan worden. Dit adviseren wij niet. Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Hiervoor kunt u het beste gebruik maken van vulzand, dat ook wel bekend staat als klapzand, dekzand, stopzand of wit zand. Vulzand heeft een groot dragend vermogen, waardoor uw bestrating niet snel zal verzakken. Deze zandsoort kan tevens gebruikt worden voor het ophogen van bestrating.
Ideaal is daarom kalkvrij kwartszand dat gewassen is en in de juiste korrelgrootte verkrijgbaar is in speciaalzaken. Je kan normaal speelzand wel gebruiken, maar let er dan wel op dat het gewassen en niet te fijnkorrelig is. Als je je gazon bezandt, wil je de grond losmaken.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Ben je nieuwsgierig naar het gewicht van zand per kuub (m3)? Eén kuub droog zand weegt ongeveer 1500 kilogram (kg). Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.
Wit zand kopen doet u bij A.J. Slaat, zowel losgestort als in een big bag voor een scherpe prijs. Het zand is zeer verfijnd en kan voor verschillende toepassingen zijn. Wit zand bestaat uit fijne korrels en is vooral toepasbaar voor het voegen van klinkers.
We rekenen hiervoor met inhoudsmaten. De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
Hoeveel weegt zand: het soortelijk gewicht per m3
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3. Bestelt u dus een bigbag zand (van 1m3), dan moet u rekening houden met een gewicht van 1500kg.