Bij een trommelvliesontsteking is er sprake van een infectie van het trommelvlies. Het trommelvlies kan verdikt en ontstoken raken vaak door langdurige irritatie. In de meeste gevallen is er voornamelijk sprake van een lichte jeukklachten, loopoor, slechthorendheid of een stinkende geur uit het oor.
Het is belangrijk om de oren van je huisdier regelmatig te inspecteren en te reinigen om te voorkomen dat het oorsmeer zich ophoopt en leidt tot problemen zoals oorontstekingen. Oorsmeer dat donkerbruin is wijst op een probleem en heeft meestal een onaangename, stinkende geur.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.
Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben meestal weinig pijn. Wel “voelen” zij hun oor en vaak komt er van tijd tot tijd vocht uit het middenoor door een gat in het trommelvlies (loopoor). Dit vocht heeft meestal een vieze, weeë geur.
Oorsmeer (cerumen) beschermt het oor tegen vocht, stof en vuil en ziekmakende bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is een teken dat het oor gezond is, maar te veel of hardnekkig cerumen kan klachten van verstopping geven.
Dat komt omdat de samenstelling van oorsmeer daarvoor geschikt is. Het is een beetje zurig en bitter (het smaakt echt vies). En daar kunnen bacteriën niet goed tegen. Er ontstaat dus een milieu in de gehoorgang dat ideaal is om geen ontstekingen te geven.
'Vers' is het natte type oorsmeer goudgeel van kleur en nog erg zacht van structuur. Als het ouder wordt, droogt het langzaam in en wordt het steeds donkerder bruin van kleur tot uiteindelijk zelfs zwart. Het oorsmeer is dan droog en korrelig. Droog oorsmeer is vanaf het begin af aan al droog en korrelig.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN EEN OORPROP? Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*. Oorproppen worden veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang, waarvan de oorzaken uiteenlopend zijn.
Een kussenduivel (chondrodermatitis nodularis helices) is een pijnlijke ontsteking aan de oorschelp. Het ziet er uit als een rode, vaak iets zwerende, kleine zwelling op de rand van de oorschelp: vaak zijn er ook kleine korstjes en schilfering aanwezig.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje.
Wanneer er sprake is van een acute gehoorgangontsteking zal de patiënt klagen over pijn en ook jeuk. De pijn kan behoorlijk hevig zijn. Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is.Ook de oorschelp kan rood zijn.
Door de hoge druk is het trommelvlies dan ingescheurd en het vieze vaak licht gele vocht loopt dan uit het oor. Het vocht stinkt veelal.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang. Naast deze huismiddeltjes, zijn er oorspoelingen te verkrijgen om van overtollig oorsmeer af te komen.
"Iedere KNO-arts heeft wel iemand gezien die het wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, waarbij een wattenstaafje afbreekt of waar een stukje van de wattenpluim bij blijft zitten in het oor." Veel patiënten hebben dat niet direct door. "Dan kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten."
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen.Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
Het is een beetje zurig en bitter (het smaakt echt vies). En daar kunnen bacteriën niet goed tegen. Er ontstaat dus een milieu in de gehoorgang dat ideaal is om geen ontstekingen te geven. Mensen zonder oorsmeer hebben een grotere kans op gehoorgangontstekingen.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt. Een loopoor kan twee weken aanhouden.
Een huisarts – of zijn/haar doktersassistente, die daar ook voor heeft geleerd – zal met schoon water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten. Bij het weer naar buiten komen van het water komt het oorsmeer mee.