Slechte bacteriën Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
"Je te vaak wassen doet meer kwaad dan goed", vertelt dermatoloog Katherine Ashenburg. "Het droogt je huid uit en zorgt voor irritaties. Je wast immers de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Beperk het douchen daarom het liefst tot om de twee à drie dagen.
Die bacteriën kunnen volgens Thio in principe geen kwaad, zolang er maar geen slechte tussen zitten die via de neus naar binnengaan. ''Niemand gaat dood aan het niet wassen van de huid. De enige reden waarom je je wel moet wassen, is omdat het sociaal wenselijk is.
Natuurlijke bescherming
Veel mensen zien het als een onhygiënisch iets, als mensen niet dagelijks douchen. Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Gewone truien en shirts kun je prima 5 dagen dragen zonder te wassen. Zeker je spijkerbroek kun je beter zo min mogelijk in de wasmand mikken, want dan wordt 'ie sneller vaal. Je jas hoeft in principe maar 1 keer per seizoen schoongemaakt te worden.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Volgens TwentyTwoWords draagt iedereen 1.000 verschillende bacteriën en wel 40 soorten schimmels met zich mee. Die zijn niet allemaal slecht. De bacteriën die wel slecht zijn spoel je normaal gesproken weg onder de douche, maar als je dus 2 dagen niet doucht, blijven deze achter op je lichaam.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna 6 keer per week onder de douche en staan er per keer 7,4 minuten onder. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar douchen in verhouding vaak, gemiddeld zelfs meer dan een keer per dag. Ook douchen ze langer (8,4 minuten) dan mensen van 45 jaar of ouder.
Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Milieu Centraal raadt aan vijf minuten per keer te douchen. In totaal veroorzaakt douchen een CO2uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Als je maximaal vijf minuten zou douchen, kun je 90 kilo CO2 besparen. Doen we dat allemaal, dan besparen we 1,5 miljard kilo CO2 per jaar.
Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid?Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.
Drie kwart van de mensen neemt elke dag een douche of een bad, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Ruim 30 procent van de mensen gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche.
In 2019 analyseerden wetenschappers van de universiteit van Texas elf onderzoeken naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
Het bleef vaak bij een bad of douchebeurt per week, omdat vaker douchen of baden toen nog te duur was voor velen. Ging men wel thuis in bad dan gebeurde dat bij gebrek aan stromend water vaak in de stenen lavet of een teil. Warm water was een luxe en tijdrovend. Daarom werd het bad vaak met het hele gezin gedeeld.
Wassen of douchen
Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is meestal niet nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Was wel altijd handen, gezicht en - als je kind 's nachts nog niet zindelijk is - het luiergebied.
Bacteriën vermijden
Maximaal twee keer per week douchen is meer dan voldoende om schoon te blijven. Op de dagen dat je niet doucht, kun je je oksels, billen en geslachtsdelen wassen met een washandje. En als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.
Enkele keren douchen per week is genoeg
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Als je vervolgens geen handen wast, maar daarna wel je mond, neus of ogen aanraakt, dan hebben bacteriën de mogelijkheid om via de slijmvliezen het lichaam binnen te komen. Slechte bacteriën en andere ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken zoals verkoudheid en griep.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.