Tips voor kunststof kozijnen inmetenGebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte. Laat de persoon die de montage verzorgt ook de kunststof kozijnen inmeten.
Horizontaal inmeten
De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Als je jouw nieuwe deur gaat afhangen is het wenselijk dat de deur aan de volgende spelingen (draainaden) voldoet: aan de hangzijde een speling van 2 mm.aan de sluitzijde een speling van 3 tot 4 mm.aan de bovenzijde een speling van 2 mm.
Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
Speling in de hoogte en breedte
Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte. Ongeveer 1.5mm hangzijde en 3.5mm aan de sluitzijde.
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen.
-De dikte van de te monteren stelkozijnen zijn afhankelijk van de ruimte die aanwezig is. -(Zorg voor een halve cm rondom speling tussen de binnenmaat van het kozijn en het stelkozijn. ) (Mooi is als de buitenkant van het stelkozijn een zwart rubber kunststof strip geplaatst wordt.
GLASMATEN MOETEN ALTIJD IN MILLIMETERS (mm) WORDEN AANGEGEVEN. Voor het vervangen van een BESTAANDE ruit meet u aan de binnenzijde van het kozijn de zogenaamde DAGMAAT en TELT hier vervolgens 25 mm bij op om de glasmaat te krijgen.
Bij het afhangen van ramen en deuren moet rekening worden gehouden met een – ook na het aanbrengen van de afwerklagen – blijvende afstand tussen het beweegbare deel en het kozijn. – aan de zijkanten van een klep- of valraam tenminste 2 mm. Vaak worden deze afspraken niet gehanteerd.
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Stelruimte: 'past precies' is geen goed uitgangspunt als je kozijnen plaatst. Je moet namelijk stelruimte aanhouden. Deze ruimte trek je dus af van de afmetingen van het gat in de buitengevel. Tot 100 cm houd je 7 mm stelruimte aan, hierna 10 mm.
Onze inmeettip luidt hier: houd 1 mm speling per elke centimeter dikte. Bij een kast met een staander van 3 cm zou je dus van de totale hoogte 3 mm af moeten halen om voldoende ruimte te hebben voor het kantelen van de staander. Bij een dikte van 8,0 cm zou dit dus 8 mm moeten zijn.
Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit. Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen.
Meet de breedte van uw huidige kozijn of van muur tot muur in millimeters.Trek hier 10 millimeter van af en geef deze maat aan ons door (meet bij hogere kozijnen op meerdere plekken en houdt vervolgens de smalste maat aan).
Kunststof kozijnen zijn iets goedkoper en te verkrijgen in 70, 85 en 120mm dikte, aluminium in 60 en 86mm. Beide kozijnen worden geleverd in alle RAL kleuren of in houtlook, welke niet van echt hout te onderscheiden is.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca.3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen.
Voorzetramen zijn ruiten met een profiel van 20 mm. Het heeft de voorkeur dat dit profiel precies gelijk loopt met het glas van uw huidige raam, de dagmaat. Dit is de maat precies tussen de kozijnen, waar u tegenaan kijkt.
Buiten het huis geldt hetzelfde als binnenshuis: je verft eerst de kozijnen en vervolgens pas de muur. Ook hier geldt dat de hardheid van de houtverf het makkelijker maakt om de kozijnen af te plakken en dat je spetters op de muren makkelijker kunt herstellen als je ze voor het laatst bewaart.
Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn. Voordelen van stelkozijn montage: Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
De uitzetting van compriband is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Hoe hoger de temperatuur en hoe vochtiger het is, hoe sneller het product uitzet. In een gemiddelde huiskamer (20°C, 50% luchtvochtigheid) kun je verwachten dat het ongeveer een half uur tot 2 uur duurt tot de band volledig is uitgezet.
Daarnaast werkt de ventilatie in de rest van het huis minder goed als er langere tijd een badkamerraam open staat. Het beste is dus om de badkamer warm te houden. Houd daarom je raam en deur dicht tijdens en na het douchen en zet je ventilatiesysteem aan.
Bij gewone renovaties ben je niet verplicht om ventilatieroosters te plaatsen. Bij grondige renovaties (en nieuwbouwprojecten) is de wetgeving rond ventilatie anders. Dan verplicht de EPB-regelgeving je wel om een volledig ventilatiesysteem te voorzien. Dat kan je oplossen met ventilatieroosters in je nieuwe ramen.
Gebruik een Warmteterugwinningssysteem (WTW): Een WTW-systeem is ontworpen om warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze te gebruiken om de ingevoerde lucht voor te verwarmen. Hierdoor wordt warmteverlies bij ventilatie geminimaliseerd.