Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.
Veel vrouwen denken dat zij 100% safe zijn om niet zwanger te worden als ze de pil slikken. Dit is natuurlijk geen gekke gedachte, want hier is de pil tenslotte voor bedoeld. Maar toch heb je ieder jaar 0,5% kans om zwanger te raken, ondanks dat je de pil slikt.
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
Pijpen zonder condoom is – net als 'de daad' zelf – niet geheel zonder risico. Als je iemand pijpt zonder condoom, kun je namelijk een soa oplopen. Zeker als je wisselende sekspartners hebt, heb je een vergroot risico op chlamydia, gonorroe en syfilis.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
U kunt de pil gedurende 1 jaar veilig doorslikken. U heeft dan tussendoor wel meer risico op doorbraakbloedingen.
Voorvocht bevat een heel lage concentratie aan zaadcellen. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap. Gebruik altijd een condoom of ander anticonceptiemiddel als je niet zwanger wil worden.
De zogenaamde onttrekkingsbloedingen, geregeld door de hormonen in de pil, gaan vaak gewoon door, ook als je zwanger bent. Ook goed om te onthouden: je zou de symptomen van een zwangerschap, zoals een opgeblazen gevoel, kunnen verwarren met de klachten die horen bij de onttrekkingsbloeding in de stopweek.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.
Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.
Als je niet zwanger wil worden, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: de pil, het spiraaltje of condooms. Andere voorbehoedmiddelen die goed beschermen tegen zwanger worden zijn: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring of de hormoonpleister. Elk voorbehoedmiddel is anders.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Condooms zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen wat het beste bij je past. Een condoom vangt het sperma (zaad) op bij het klaarkomen.
Meest voorkomende reden om minder vaak of geen condoom meer te gebruiken is dat partners elkaar steeds meer vertrouwen en door dit vertrouwen niet verwachten dat ze een SOA van elkaar kunnen oplopen.
Hoeveel keer mag je morning afterpil nemen? De morning-afterpil beschermt slechts één keer tegen zwangerschap. En dus niet bij de volgende keer seks. Het is niet verstandig de morning-afterpil meerdere keren tussen twee menstruaties in te gebruiken.
Eén pil vergeten
Minder dan 12 uur geleden: gelukkig dat je nu al beseft dat je de pil vergeten bent. Je kunt de pil die je vergeten bent alsnog innemen. De volgende pil neem je gewoon in op het tijdstip dat je dat altijd doet. Als dit betekent dat je op dezelfde dag twee pillen moet slikken, is dat niet erg.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.