Maïs bevat veel onoplosbare vezels. Daarom zou het zogezegd niet goed verteren. Is dat een feit of een fabel? Volgens McDaniel zijn deze vezels net goed voor onze spijsvertering en zouden ze zelfs helpen bij de groei van goede darmbacteriën.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
In mais is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat mais veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5.
Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit. Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Mais is een graansoort. Je kunt het ook eten als groente. Maiskorrels groeien en rijpen in kolven die omhuld zijn met grote schutbladeren. De zaden van maiskolven zijn meestal goudgeel, maar er bestaan ook donkerrode, blauwe, violette en zwarte soorten.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de maiskolven in 12 min. gaar. Giet af en leg de maiskolven op een bord. Bestrijk ze met de boter en bestrooi met het zeezout.
Suikermais is de mais die gebruikt wordt om popcorn mee te maken. Het verschil tussen beide is ook te zien aan de vorm. Zoete mais heeft de typische vorm van een maiskorrel, d.w.z. een zijdelings afgeplat en meestal citroengeel. Suikermais is kleiner en ronder van vorm eigenlijk druppelvormig, ook is deze gedroogd.
Maïs heeft over de jaren een opmerkelijk slecht imago gekregen. Het wordt genetisch gemanipuleerd, bevat veel koolhydraten en is voor de mens soms vrij lastig te verteren. Het wordt ook gezien als veevoeder. Dit alles moet wat genuanceerder worden gezien.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Van een blikje mais kan je lekkere maiskoekjes maken. Prima als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Ook kinderen zijn er dol op.
Beperk groenten met harde nerven, kolen (met uitzondering van bloemkool, broccoli), rode paprika, spinazie, rauwkost en vezelige/draderige groeten zoals asperges, schorseneren, bleekselderij, erwten, maïs, peulvruchten en noten.
Mais is officieel geen groente maar een graangewas, en alleen de zoete suikermais is eetbaar. In Nederland vinden we, vaak ook langs de weg, veel snijmais terug wat voornamelijk gebruikt wordt als voer voor rundvee.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De grootte van maïskolven kan behoorlijk verschillen, maar over het algemeen moet je rekenen op een portiegrootte van één kolf per persoon. Verse suikermaïs kun je enkele dagen folie in de groentelade van de koelkast bewaren.
Makkelijk maïskolven pellen
Dé truc om maïskolven te pellen met de snelheid van het licht (en zonder ergernis) is namelijk om de maïskolven met bladeren en al te koken. Na het koken haal je de hele handel er namelijk zó af.
De korrels worden in de kolf gedroogd, waardoor ze een harde buitenkant krijgen. Wil je de maïs klaarmaken? Zorg er dan voor dat deze eerst geweekt worden voordat je ze kookt. Ze smaken heerlijk in combinatie met peulvruchten, zoals bruine bonen of Mexicaanse bonen mix.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
In maismeel zit veel fosfor, ijzer en vezels. De vezels vergezellen de koolhydraten. Maismeel kun je in feite als vervanging voor tarwemeel gebruiken. In veel Latijns-Amerikaanse landen eet men grotendeels maismeel in plaats van tarwemeel.
Wit of bruin brood, volkoren of maïs, allemaal koolhydraatrijke producten die je best vermijdt in een koolhydraatarm dieet. Niet alleen brood trouwens, alle producten waar veel graan (tarwe, rogge, maïs, rijst, haver, gerst, gierst, etc) in zit zijn rijk aan koolhydraten.